2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:29
No menu items!

Declarație politică la Paris: Dacă Franța nu mai vrea reciprocitate cu România, să ne spună!

spot_img

palat elysee

Dacă actualul Guvern francez nu mai este interesat de reciprocitatea impusă prin parteneriatul strategic cu România, trebuie să informeze în mod oficial autoritățile de la București, și nu prin presă. Declarația îi aparține ministrului de Externe, Titus Corlățean, și a fost făcută pentru publicația franceză L’Express.

„Consider că ar fi păcat ca relaţia noastră bilaterală, fondată pe o îndelungată şi consistentă istorie comună, dar şi pe o reală afinitate politică şi culturală, să devină prizoniera unui calendar electoral. Am încheiat cu Franţa un ambiţios parteneriat strategic pe care dorim să îl dezvoltăm şi mai mult şi care implică o puternică reciprocitate. Dacă actualul Guvern francez nu mai este interesat de această reciprocitate, trebuie să fim informaţi – şi nu prin presă”, a declarat Corlăţean.

În plus, ministrul apreciază că nu există absolut nicio legătură între integrarea romilor şi aderarea României la Spaţiul Schengen.

„După cum i-am spus deja omologului meu francez, Laurent Fabius, putem înţelege că subiectul romilor este o chestiune sensibilă în dezbaterile politice care au loc în prezent în Franţa. În acelaşi timp, contrar a ceea ce am citit în presa franceză, ţin să subliniez că nu există absolut nicio legătură între inserţia socială a romilor şi aderarea României la Spaţiul Schengen. Toţi cetăţenii europeni au dreptul la libera circulaţie în Uniunea Europeană, indiferent de apartenenţa sau nonapartenenţa unui stat la Schengen. Este vorba de unul dintre principiile fundamentale ale construcţiei europene!”, a explicat Corlăţean.

Oficialul român a amintit că între cele două țări există un cadru de cooperare bilaterală şi că speră să se găsească soluţii comune și durabile pentru integrarea persoanelor vulnerabile, inclusiv a romilor. În privinţa combaterii infracţionalităţii, există şi mecanisme de cooperare poliţienească şi judiciară care ar putea, eventual, să fie consolidate.

„Am reiterat disponibilitatea României de a aprofunda şi mai mult cooperarea poliţienească existentă deja între ţările noastre şi care, conform evaluării noastre comune, aduce deja rezultate bune. În această logică, România este pregătită, în caz de nevoie, să trimită poliţişti suplimentari pentru contracararea infracţiunilor comise de unii cetăţeni români pe teritoriul francez”, a dat asigurări Corlăţean.

Franța și-a reafirmat, la sfârșitul lunii septembrie, ostilitatea față de intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, în condițiile actuale de control al frontierelor externe al celor două țări, prin vocea ministrului Afacerilor Externe, Laurent Fabius.

În opinia lui Fabius, intrarea celor două țări, pentru care restricțiile privind accesul la muncă vor fi înlăturate la 1 ianuarie 2014, ar însemna că migranți provenind din țări externe Uniunii Europene ar putea să pătrundă liber trecând prin România ș Bulgaria.

„Acolo există o problemă, pentru că trebuie să fim siguri că Bulgaria și România vor avea mijloacele de a verifica. Pentru moment, mi se pare că aceste condiții nu sunt îndeplinite. Dacă nu va exista o schimbare de condiții, nu suntem favorabili aderării”, a precizat șeful diplomației franceze.

Cosmina Croitoru