2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 7:07
No menu items!

Decizie definitivă în cazul socrilor fostului primar Cătălin Cherecheș: Scapă de închisoare și sunt trimiși să lucreze la primărie

spot_img

Socrii fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru dare de mită şi complicitate la dare de mită, rămân cu condamnările de 3 ani, respectiv, 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Socrii fostului primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș au fost trimiși în judecată de DNA pe 19 decembrie pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită. Asta după ce Claudia Gliga a fost prinsă în flagrant delict, pe 8 noiembrie anul trecut, în timp ce dădea mită 50.000 de euro mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, care făcea parte din completul care a soluționat dosarul de corupție al lui Cherecheș. Suma reprezenta prima tranșă dintr-o mită de 100.000 de euro.

Soțul femeii a ajutat-o la „rezolvarea problemei”, potrivit DNA.

Claudia Gliga a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, „pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită”, iar Dorin-Petru a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare pentru complicitate la dare de mită.

Curtea de Apel Târgu Mureş a admis, joi, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curţii de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Târgu Mureş şi a constatat rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare în cazul celor doi, singura diferenţă faţă de hotărârea primei instanţe fiind încetarea de drept a măsurii controlului judiciar.

„În baza art. 423 alin. 1 Cod procedură penală, desfiinţează parţial hotărârea atacată şi rejudecând cauza în limitele de mai jos: a.) În temeiul art. 72 alin. 1 Cod penal, deduce din pedeapsa principală de 3 ani închisoare, aplicată inculpatei G.C. perioada reţinerii, arestului preventiv şi arestului la domiciliu cuprinsă între 09 noiembrie 2023 – 07 februarie 2024. Constată că la data de astăzi, data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, în baza art. 241 alin. 1 lit. c Cod procedură penală, măsura preventivă a controlului judiciar sub puterea căreia se află inculpata G. C. încetează de drept. b.) În temeiul art. 72 alin. 1 Cod penal, deduce din pedeapsa principală de 2 ani şi 6 luni închisoare, aplicată inculpatului G D P (), perioada reţinerii, arestului preventiv şi arestului la domiciliu cuprinsă între 09 noiembrie 2023 – 07 februarie 2024. Constată că la data de astăzi, data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, în baza art. 241 alin. 1 lit. c Cod procedură penală, măsura preventivă a controlului judiciar sub puterea căreia se află inculpatul G.D.P. încetează de drept”, a arătat Curtea de Apel Târgu Mureş.

Instanţa a menţinut toate celelalte dispoziţii din hotărârea atacată care nu contravin prezentei hotărâri.

Prima instanţă i-a obligat pe cei doi ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte o serie de măsuri de supraveghere, să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

De asemenea, pe parcursul termenului de supraveghere, cei doi vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin sau în cadrul Primăriei Municipiului Reghin, judeţul Mureş, pe o perioadă de 120 zile, respectiv 100 de zile.

                                                                                                              Adina Bucur