Șeful Direcției Generale de Protecție Internă nu va avea nevoie de avizul Consiliului Superior al Magistraturii, așa cum cereau liberalii în sesizarea Curții Constituționale a României.
Judecătorii CCR au respins, miercuri, sesizarea formulată de 25 de senatori PNL în legătură cu modificările aduse mecanismului de numire în funcţie a şefului Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) din cadrul Ministerului de Interne, prin eliminarea avizului necesar din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
„Plenul a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne (…). În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a respins obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne este constituţională în raport de criticile formulate”, se precizează într-un comunicat al CCR.
Conform deciziei de miercuri, în ce priveşte reglementarea ocupării funcţiei de director general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă de către o persoană civilă, Curtea a constatat că aceasta apare ca o garanţie a respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor vizate de activitatea acestui serviciu de informaţii”, se mai menţionează în comunicat.
Referitor la avizul CSAT în procedura de numire în funcţii publice, CCR a reţinut că acesta este necesar doar în privinţa cadrelor militare, iar în cadrul acestei categorii doar cu privire la funcţiile cu grad de general sau echivalente. Ca urmare, eliminarea avizului respectiv din procedura de numire a directorului general al DGPI este determinată de eliminarea condiţiei de cadru militar în activitate al persoanei care va ocupa funcţia respectivă şi este în acord cu legislaţia referitoare la competenţa CSAT de a emite avize.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României.
Direcția Generală de Protecție Internă este operaționalizată începând cu 1 iunie 2017, deși încă sunt în desfășurare diverse concursuri pentru ocuparea de șefi ai unor servicii.
Valeriu Motoc