Decizia CCR de marți, 28 septembrie, este momentul zero al crizei politice din țara noastră. Toate partidele politice își fac calculele pentru putere doar în funcție de această decizie, prin care moțiunea USR PLUS împotriva guvernului Cîțu poate fi admisă și va intra în procedura parlamentară normală, sau poate fi respinsă. Scenariile din fiecare partid:
Ce va face PNL
imediat după decizia de marți, liberalii se reunesc în primul Birou Executiv de după Congres, cu noua conducere a partidului. Dacă judecătorii admit moțiunea USR PLUS, liberalii nu vor mai încerca să negocieze cu aceștia revenirea la guvernare, ci vor căuta să găsească parlamentari din toate partidele care să nu voteze moțiunea, „om cu om”, cum s-a exprimat Florin Cîțu. Dacă judecătorii Curții vor respinge însă moțiunea, atunci liberalii îi vor chema pe liderii USR PLUS la negocieri.
Tot în primul BEx, PNL va analiza și scenariile posibile în situația în care Orban își menține demisia la Camera Deputaților, iar USR nu se întoarce la guvernare – adică Florin Cîțu va trebui să se gândească la un mod de negociere cu PSD, pentru șefiile Parlamentului. De exemplu, PSD-ului i s-ar putea oferi, susțin surse politice, ori șefia Camerei pentru Marcel Ciolacu, ori cea a Senatului, pentru Vasile Dîncu.
Ce va face USR
USR PLUS și-a pus ședință la Parlament imediat după decizia CCR. Ei susțin că dacă moțiunea nu va fi aprobată de judecători, vor depune alta, pentru că își pot retrage semnăturile și iniția o altă moțiune. În cel mai rău caz, se arată dispuși să voteze moțiunea PSD, dacă a lor nu va mai fi constituțională. Asta înseamnă însă că nu vor accepta negocieri cu premierul Cîțu și vor cere în continuare demiterea lui.
Ce va face PSD
PSD vrea neapărat alegeri anticipate, pentru că procentele din ultima vreme arată că partidul a crescut pe atât de mult cu cât au scăzut celelalte două partide din fosta coaliție, PNL și USR PLUS. Și pentru că se simte pe val, PSD ia în calcul să depună propia moțiune imediat după decizia CCR, dacă judecătorii o vor respinge pe cea a USR PLUS. Și deși nu s-a grăbit până acum, PSD vrea acum ca în cel mult o sptămână, premierul Cîțu să fie plecat de la Palatul Victoria.
Marilena Nedelcu