O decizie a Curții Constituționale pronunțate anul acesta poate da peste cap multe dosare penale, inclusiv cel în care Liviu Dragnea a fost condamnat pentru presupusele angajări de la DGASPC Teleorman, potrivit jurnalistului Sorin Roșca Stănescu, care l-a citat, la Antena 3, pe avocatul Dan Chitic.
Excepția de neconstituţionalitate a fost ridicată de avocaţii casei „Doseanu & Asociaţii”, într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea. Potrivit avoaților, în urma deciziei CCR, se va putea asigura un cadru legal de efectuare a actelor de urmărire penală în consonanta cu rigorile dreptului la un proces echitabil al justiţiabilului, în condiţiile în care până acum organele de urmărire penală aveau suficiente pârghii pentru a lipsi de eficienta instituţia prescripţiei penale.
Astfel, prescripția specială a răspunderii penale a fost anulată după ce Decizia CCR 297/26.04.2018 nu a fost pusă în practică nici de Guvern, nici de Parlament, în cazul art. 155 al. 1 Cod Penal.
La 26 Aprilie 2018, CCR a pronunțat Decizia 297 prin care constata „soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea «oricărui act de procedură în cauză», din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal, este neconstituțională”. Decizia a fost publicată la data de 25 Iulie 2018 în Monitorul Oficial 518, dată de la care efectele dispozițiilor legale a căror neconstituționalitate a fost constatată au fost suspendate de drept până la punerea în acord a prevederilor neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat până acum.
În aceste condiții, după cele 45 de zile scurse de la publicarea deciziei, adică la 9 august, dispozițiile articolului constatat neconstituțional au încetat a-și mai produce efecte juridic. Astfel, începând cu 9 august, „îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză” nu mai constituie un temei de drept pentru a întrerupe cursul termenului prescripţiei răspunderii penale.
Instanțele de judecată vor trebui să constate, din 9 august, abrogarea de drept a art. 155 al. 1 din Codul penal.
Chiar dacă Guvernul ar adopta un act normativ care să modifice dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale, toți suspecții și inculpații de până la această dată vor beneficia de dispozițiile legii penale mai favorabile, adică de cele ale codului penal din care lipsesc normele ce reglementează întreruperea cursului prescripției răspunderii penale.
Deja în acest moment Curtea de Apel Oradea a constatat intervenirea prescripţiei răspunderii penale în cauza în care a fost ridicată excepția de neconstituționalitate.
Andrei Tudor