1.7 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 9:04
No menu items!

Debitul Dunării va crește. Viitura rămâne o lună

spot_img

Autoritățile sunt pregătite să intervină

DEBIT - DUNARE

Debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai, iar viitura va staţiona 4-5 săptămâni în România, a anunţat ministrul administraţiei publice, Liviu Dragnea.

Vicepremierul a precizat că nu se pune problema evacuării de localităţi, iar autorităţile sunt pregătite să intervină cu un milion de saci de nisipi şi personal şi echipamente inclusiv din judeţele limitrofe celor dunărene.

Dragnea a arătat că, în ultimele zile, autorităţile române au primit foarte multe informaţii contradictorii din Serbia şi Bosnia, generate de faptul că evoluţia fenomenelor meteorologice a fost „sălbatică”, cu intemperii nemaiîntâlnite, iar datele transmise nu puteau convinge că sunt reale.

Am avut mai multe scenarii realizate, în funcţie de debitele prognozate, iar la un moment dat apăruse ca scenariu posibil un debit de peste 17.200 metri cubi pe secundă, ceea ce ar fi însemnat că Dunărea ar fi depăşit digurile şi trebuia să evacuăm zeci de localităţi. Astăzi, avem date certe să debitele prognozate ca şi maxime sunt în jurul a 13.500 metri cubi pe secundă în 22 mai şi nu mai avem varianta de a se depăşi digul, în schimb avem această viittură care va staţiona pe teritoriul românesc între 4 şi 5 săptămâni. Nu mai avem riscul să depăşească digul, în schimb avem nişte riscuri generate de rezistenţa digului. Digurile de-a lungul Dunării sunt de două zile sub observaţie pe toată lungimea din România, pentru a se afla dacă apar eroziuni

Liviu Dragnea
ministrul dezvoltării

„Digurile dunărene au fost preluate de Apele Române în urmă cu trei ani, până atunci au fost la ANIF. Nu ştim dacă cei de la ANIF au întreţinut şi au exploatat cum trebuia digurile. Eu cred că nu, pentru că, de-a lungul anilor, am văzut cum se circula pe aceste diguri cu căruţa, cu maşini, cu utilaje deşi trebuia interzis accesul (…) Nu se pune problema să fie depşit digul într-un loc sau altul, suntem atenţi dacă cumva apare o eroziune sau izvorăşte apa undeva prin dig, să putem interveni imediat. Nu sunt locuri vulnerabile, dar suntem pregătiţi dacă, Doamne fereşte, apar eroziuni. Nu poate nimeni să evalueze, la o perioadă de 4, 5 sau 6 săptămâni, pe o presiune constantă pe diguri şi nu ştim dacă, în 20 şi ceva de ani, în aceste diguri au apărut fisuri. Din ce ne spun cei de la Apele Române, vizibil nu este nimic, dar ne pregătim pentru un scenariu mai prost, să putem interveni rapid”, a mai spus Liviu Dragnea.

El a arătat totodată că, în stituații de acest fel, există un protocol convenit între Apele Române şi Hirdoelectrica, în aşa fel încât compania Hidroelectrica, prin hidrocentralele de pe Dunăre, să poată să regleze debitul la un nivel care să fie suportat de canalul Dunării.

Dunărea se află, de sâmbătă, de la ora 10, sub cod portocaliu de inundaţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Avertizarea este valabilă până în 26 mai.

Olimpia Diaconiuc