4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:11
No menu items!

De teamă să nu-și piardă pensiile speciale, judecătorii încep să se pensioneze pe bandă rulantă. Gabriela Baltag de la CSM și patru magistrați de la Înalta Curte, pe lista CSM

spot_img

Ședința Secției pentru judecători a CSM de joi, 3 noiembrie, are pe ordinea de zi nu mai puțin de 63 de cereri de pensionare. Magistrații se tem că își vor pierde privilegiile pensiilor speciale, în perspectiva anunțului Guvernului Ciucă de a crește vârsta de pensionare.

Practic, judecătorii și procurorii vor avea în continuare asigurate pensiile speciale, doar că nu se mai pot pensiona ca acum, după o vechime de doar 20 ani. Banca Mondială a recomandat Guvernului creșterea treptată a vârstei de pensionare a magistraților, până la 65 de ani, la 30 de ani vechime și reducerea pensiilor speciale de la 80% din venitul brut anterior pensionării la 65%.

Joi, 3 noiembrie, pe ordinea de zi a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii au fost depuse 63 de cereri eliberare din funcție, prin pensionare, a unor magistrați. Cel mai important magistrat din această listă este Gabriela Baltag, membru CSM din 2016. Baltag și-a anunțat intenția de a candida la funcția de președinte al CSM la ultimele alegeri, dar Secția pentru judecători nu îi acordase avizul. Ea s-a remarcat la una dintre ședințele CSM la care a participat Klaus Iohannis, pentru că a îndrăznit să îi dea președintelui o replică destul de acidă.

„Domnule preşedinte, nu mi-am făcut un obicei şi nu mi-aş fi dorit să iau cuvântul, dar pentru că, din păcate, obiceiul dumneavoastră de a face politică în CSM este evident, aş vrea să vă adresez o rugăminte, care vine din partea mea şi nu numai a mea, ci şi din partea altor magistraţi ai acestei ţări. Vă adresez rugămintea, poate măcar la finalul mandatului nostru, nu veţi mai aduce dezbinare în această instituţie, pentru că suntem suficient de dezbinaţi”, i-a spus Gabriela Baltag preşedintelui Iohannis, la ședința CSM din decembrie 2020.

Dintre celelalte 62 de cereri de pensionare de pe ordinea de zi din 3 noiembrie, se remarcă și patru ale unor judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție: Mioara Iolanda Grecu, Florentina Dinu, Mari Ilie și Mihaela Tăbârcă. 

Marilena Nedelcu