Fostul președinte Traian Băsescu a acuzat-o, miercuri, în mod eronat pe Viorica Dăncilă, că nu cunoaște cine reprezintă România la Consiliul Uniunii Europene. De la tribuna Parlamentului, în timpul moțiunii de cenzură, Băsescu i-a transmis premierului că nu șeful statului reprezintă România la Consiliul Uniunii Europene, ci Executivul, iar președintele reprezintă țara noastră în Consiliul European. Eronat, a declarat Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, pentru „Q Magazine”.
Astfel, titrează „Q Magazine”, ceea ce Traian Băsescu a taxat ca fiind o gafă a premierului Viorica Dăncilă, se dovedește a fi o eroare flagrantă a fostului șef al statului.
„Consilul Uniunii Europene este un format de lucru la care participă miniștrii. Primul-ministru nu participă la acest format. Consiliul European este singurul format pentru șefii de stat și de guvern.”, a explicat ministrul Victor Negrescu.
Fostul președinte Traian Băsescu, însă, a gafat chiar de la tribuna Parlamentului, la finalul dezbaterilor moțiunii de cenzură din Parlament.
„România este reprezentată la Consiliul UE de președinte. Greșit, doamna premier, președintele ne reprezintă în Consiliul European, iar în Consiliul UE ne reprezintă Guvernul. Plecați măcar cu această informație din Parlament.”, a afirmat fostul președinte Traian Băsescu, la finalul dezbaterilor plenului reunit al Parlamentului, în cadrul moțiunii de cenzură.
„Domnule Băsescu, nu suntem în trio-ul cu Austria, ci în trio-ul cu Finlanda și Croația, așa că vă rog să vă documentați. Mai mult, la Consiliul European ne reprezintă președintele României. Să înțeleg că nu aveți încredere în domnul Iohannis?”, i-a spus, în prealabil, premierul Dăncilă senatorului Traian Băsescu.
„Șeful statului reprezintă țara la Consiliul European, iar premierul nu participă la un astfel de format european. Miniștrii participă la reuniunile Consiliului Uniunii Europene. Primul-ministru nu are un rol de reprezentare la nivelul unei instituții europene. Guvernele se ocupă ocupă de pregătirea președințiilor, ceea ce se face sub coordonarea doamnei prim-ministru. Doamna prim-ministru a dat dovadă de foarte multă decență. Din nefericire, agitația internă face ca să introducem și tematicile europene în dezbaterea politică actuală. Consider oportun ca disputele politice să nu se amestece cu ideea reprezentării României în plan european.” a declarat pentru „Q Magazine” Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
România va exercita de la 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene, una din cele șapte instituții ale Uniunii. Țara noastră face parte din trio-ul de Președinții, care mai include Finlanda și Croația.
Președinția Consiliului UE conduce negocierile a sute de dosare legislative, organizează peste 250 întâlniri cu Parlamentul European și alte întâlniri formale la toate nivelele. Conform uzanțelor, pe perioada mandatului său, Președinția Consiliului UE va organiza în România circa 200 de evenimente, posibile Summit-uri, reuniuni informale ale Consiliului UE, întâlniri ale înalților funcționari și ale experților din statele membre UE, conferințe și seminarii.
În România, Consiliului Național de Pregătire și Exercitare a Președinției României la Consiliul UE este organismul interministerial care va asigura, sub conducerea Prim-ministrului României, orientarea strategică a programului de pregătire și va avea rolul de a coordona aceste eforturi complexe. Pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului UE, care se va exercita la sediul instituțiilor europene, precum și în România, revine Unității de Pregătire a Președinției Consiliului UE, departament care funcționează, în cadrul MAE, în coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene.