L-am auzit de mai multe ori în ultima vreme pe Băsescu spunând cu tărie „eu nu abdic”. E adevărat că în trecut folosea cuvântul demisie atunci când vorbea de plecarea de la Cotroceni. Ne amintim cu toţii de celebrul „demisionez în 5 minute”. Ce s-a întâmplat între timp de a trecut de la demisie la abdicare?
Pentru a înţelege cât mai clar cum stau lucrurile ar trebui să ne uităm în definiţia din DEX :
ABDICÁ, abdíc, vb. I. Intranz. A renunța la tron. • Fig. A renunța la ceva, a ceda (în fața greutăților).
DEMÍSIE, demisii, s. f. Act, cerere (scrisă) prin care un salariat, un demnitar se retrage dintr-o funcție, dintr-o slujbă etc.
Deci care e diferenţa? E simplu. În prima e vorba de un suveran care renunţă la tron, iar în cea de-a doua definiţie e vorba de un demnitar care renunţă la funcţie. Clar un suveran, un demnitar. Deci ce e Băsescu? Suveran sau demnitar?
Dacă ne uităm în Constituţie, şi Băsescu se uită ori de câte ori îi convine, preşedintele este un demnitar, înalt, foarte înalt, cel mai înalt, dar demnitar. Nu scrie niciunde ceva care măcar cu gândul să te ducă la ideea de suveran.
În concluzie Băsescu e demnitar. Asta conform Constituţiei. Pentru că în mintea lui, probabil, după opt ani de conducere discreţionară, a devenit suveran.
Dacă privim lucrurile aşa, începem să înţelegem de ce, aşa, pe nepusă masă, s-a luat de regele Mihai. E clar, cum nu pot fi doi regi în aceiaşi ţară, deci problema trebuia lămurită. Şi, aşa cum face întotdeauna, Băsescu a luat-o în piept. Regele Mihai a abdicat. Abdicarea lui a fost un act de înaltă trădare. România nu-şi poate permite să aducă înapoi un trădător de ţară. În consecinţă, singurul suveranul României şi al românilor e Traian Băsescu. Clar, simplu şi concis. El este uns de popor şi nu e trădător de ţară, asa că : nu poate abdica.
Aşa se întâmplă când CCR vorbeşte de Băsescu ca fiind „şeful statului”, deşi în Constituţie nu există această noţiune. Aşa se întâmplă când o mulţime de procurori şi judecători îşi unesc vocile şi spun că Băsescu nu poate fi judecat. Aşa se întâmplă când camarila lui se visează curte regală şi începe să împartă funcţii de baroni, baronet, etc. Aşa se întâmplă când o parte din presă şi niscaiva intelectuali îi dedică imnuri de laudă. Aşa se întâmplă când nimeni nu începe să strige când un înalt demnitar încalcă legea şi nu răspunde pentru asta. Băsescu se crede suveran pentru că noi toţi suntem de vină.
Şi pentru că noi toţi suntem de vină, noi toţi suntem datori să îndreptăm lucrurile. Cum? Simplu, trebuie demis şi viitoarea Constituţie trebuie să aducă funcţia prezidenţială la ceea ce este ea într-o republică parlamentară, o înaltă demnitate publică şi atât.
Ioana Theodoru