4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:21
No menu items!

De ce se uita cercetătorii britanici la COVID-19 ca la o cometă

spot_img

Jurnalul unui profesor de boli infecțioase care nu a scăpat de simptomele COVID-19 nici după șapte săptămâni a devenit viral în Anglia. Profesorul de la Școala de Medicină Tropicală din Liverpool spune că experiența sa cu Covid-19 a prezentat un simptom nou și tulburător în fiecare zi. Conform ultimelor cercetări, aproximativ unul din 20 de bolnavi prezintă simptome de lungă durată, numite „coada lungă”. Nu este clar dacă pe termen lung înseamnă două luni sau trei sau mai mult.

Pe măsură ce mai multe informații devin disponibile, modelul Covid al guvernului britanic pare tot mai demodat, scrie The Guardian. Mulți pacienți cu Covid nu prezintă febră și tuse. În schimb, au dureri musculare, dureri în gât și dureri de cap.

Un profesor de boli infecțioase, Garner, discuta despre noul coronavirus cu David Nabarro, trimisul special al Regatului Unit pe subiectul pandemiei. La finalul apelului Zoom, Nabarro l-a sfătuit pe Garner să se întoarcă imediat acasă și să se autoizoleze. Garner a făcut-o. El nu se resimțea decât un „pic”.

Zile mai târziu, s-a trezit că se luptă cu o infecție furioasă. S-a simțit ca și cum l-ar fi „abuzat cineva” sau l-ar fi bătut peste cap cu o bâtă de cricket. „Simptomele au fost ciudate ca naiba”, spune el. Acestea includeau pierderea mirosului, slăbiciune, stare de rău, piept strâns și palpitații. La un moment dat, Garner a crezut că este pe cale să moară. El a încercat să caute pe Google simptomele pentru „miocardită fulminantă”, dar s-a simțit prea rău pentru a naviga pe ecran.

Garner se referă la sine ca un membru al „grupului de imunitate al efectivelor Boris Johnson”. Acesta este grupul de pacienți care au contractat Covid-19 în cele 12 zile înainte ca Marea Britanie să fie definitiv închisă. El a presupus că boala lui va trece rapid. În schimb, a continuat și mai departe – o rollercoaster de sănătate, emoții extreme și epuizare completă, așa cum a publicat-o într-un blog săptămâna trecută pentru British Medical Journal.

Există dovezi din ce în ce mai mari conform cărora virusul provoacă o serie de simptome mult mai serioase decât s-a înțeles anterior. Și că efectele sale pot fi agonizant prelungite: în cazul lui Garner mai mult de șapte săptămâni. Profesorul de la Școala de Medicină Tropicală din Liverpool spune că experiența sa cu Covid-19 a prezentat un simptom nou și tulburător în fiecare zi, asemănător cu un „calendar de infectare”.

Avea dureri de cap, stomac deranjat, ace și ace, senzație de sufocare, amețeli și artrită în mâini. De fiecare dată când Garner credea că devine din ce în ce mai bună starea lui, boala revenea. Era un fel de șerpi și scări cu virus. „Este profund frustrant. Mulți oameni încep să se îndoiască de ei înșiși”, spune el. „Partenerii lor se întreabă dacă este ceva în neregulă psihologic cu aceștia.”

De când a fost publicat jurnalul său, Garner a primit e-mailuri și apeluri de la cititori recunoscători care au crezut că vor înnebuni. „Sunt o persoană care se ocupă de sănătatea publică”, spune el. „Virusul provoacă cu siguranță o mulțime de modificări imunologice în organism, multe patologii ciudate pe care încă nu le înțelegem. Aceasta este o boală inedită. Și una scandaloasă. Manualele nu au fost scrise.”

Conform ultimelor cercetări, aproximativ unul din 20 de pacienți cu Covid prezintă simptome de lungă durată. Nu este clar dacă pe termen lung înseamnă două luni sau trei sau mai mult. Cea mai bună paralelă este febra dengue, sugerează Garner – o infecție virală „îngrozitoare” a ganglionilor limfatici, pe care a contractat-o și el. „Dengue vine și pleacă. Este ca și cum ai merge cu o frână de mână timp de șase până la nouă luni. „

Profesorul Tim Tim Spector, de la King’s College London, estimează că un număr mic, dar semnificativ de oameni suferă de forma „coadă lungă” a virusului. Spector este șeful grupului de cercetare de la King’s College London care a dezvoltat aplicația tracker Covid-19. Acest lucru permite oricui suspectează că are boala să-și prezinte simptomele zilnic; aproximativ 3 – 4 milioane de oameni îl folosesc în prezent, mai ales britanici și americani.

Spector estimează că aproximativ 200.000 dintre ei raportează simptome care au durat de la începutul studiului, care este de șase săptămâni. Sunt date clinice bune disponibile pentru pacienții care ajung în spital. Până în prezent, guvernul nu colectează informații cu privire la cei din comunitate cu simptome aparent „ușoare”, dar adesea debilitante – un grup mai mare decât cei în îngrijire critică.

Este posibil ca acești oameni să se întoarcă la muncă și să nu facă performanță la vârful jocului”, spune Spector. „Există o altă parte a virusului care nu a fost cercetată din cauza ideii că „dacă nu sunteți mort, sunteți bine”.

El adaugă: „Suntem țara care a inventat epidemiologia. Nu am produs studii epidemiologice în afară de aplicație. Este cam jenant.”

Pe măsură ce mai multe informații devin disponibile, modelul Covid al guvernului pare tot mai demodat. Mulți pacienți cu Covid nu prezintă febră și tuse. În schimb, au dureri musculare, dureri în gât și dureri de cap. Aplicația a urmărit 15 tipuri diferite de simptome, împreună cu un model distinct de „creștere și scădere”. „Am studiat 100 de boli. Covid este cel mai ciudat pe care l-am văzut în cariera mea medicală ”, spune Spector.

Explicațiile științifice pentru ceea ce se întâmplă sunt încă într-un stadiu incipient. Lynne Turner-Stokes, profesoară de medicină de recuperare la King’s College, spune că Covid este o „boală cu mai multe sisteme” care poate afecta orice organ. Provoacă probleme microvasculare și cheaguri. Plămânii, creierul, pielea, rinichii și sistemul nervos pot fi afectate. Simptomele neurologice pot fi ușoare (cefalee) sau severe (confuzie, delir, comă).

Turner-Stokes spune că nu este sigur de ce boala este uneori atât de prelungită. O explicație este că sistemul imunitar al organismului intră în overdrive, cu o reacție continuă. Un alt lucru este că simptomele sunt determinate de virus. În orice caz, ea spune că poate exista o „recrudescență a simptomatologiei”. Sau, cum o spune și folosind un limbaj mai colocvial, „întregul caboodle revine”.

Cercetătorii colaborează acum la granițe. Aceștia examinează cele mai noi date din țările europene înaintea Marii Britanii în termeni pandemici, precum Italia și Spania, precum și China. Ei încearcă să descopere ce sprijin poate fi necesar pentru pacienții severe și cronici, Covid prezentând provocări similare cu HIV / SIDA cu o generație în urmă.

Între timp, „agenții de lungă durată” Covid au comparat notele prin intermediul unui grup de suport Slack. Are grupuri de chat # 60plus-zile și # 30plus-zile. Sentimentul dominant este alinarea că alții se află în aceeași situație sumbră și că problemele lor de sănătate nu sunt imaginare.

Sursa foto: The Guardian

Citiți articolul original aici.