3 C
București
marți, 7 ianuarie 2025 - 3:30
No menu items!

De ce se cere anularea alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu, acuzat de fraudă, manipularea electoratului și încălcarea legii electorale

spot_img

Judecătorii Curții Constituționale se vor reuni în ședință, joi, pentru a decide soarta alegerilor prezidențiale, după ce au primit două contestații în privința alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, din partea lui Cristian Terheș și Sebastian Popescu. 

Şedinţa este programată pentru ora 11.00.

Candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu, cere anularea alegerilor „în baza constatării încălcărilor legislației electorale de către candidatul independent Călin Georgescu privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și a încălcării principiilor constituționale care au dus la fraudarea rezultatului din primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024”.

El solicită judecătilor CCR analizarea de urgență a declarațiilor financiare depuse de  Călin Georgescu și verificarea legalității acestora în raport cu activitățile desfășurate în campania electorală și sesizarea organelor competente pentru a investiga sursele de finanțare ale candidatului, în vederea identificării posibilelor infracțiuni de finanțare ilegală și/sau influență externă.

Sebastian Popescu susține că „rezultatul alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 a fost stabilit în urma unei fraude comisă de candidatul independent Călin Georgescu, care a încălcat legea 334/2006 cu privire la finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, a ascuns sursele de finanțare, a înșelat electoratul printr-o campanie masivă în mediul online în care se promova drept omul mesianic care se luptă cu mâinile goale și cu ZERO lei bani de campanie, cu întreg sistemul politic din România. S-a promovat drept candidatul corect și cinstit, numai bun de votat de români, în timp ce el a fraudat legea electorală prin finanțare ilegală a întregii campanii electorale, având susținere din afara granițelor țării, din partea unor entități statale cu scopul de a destabiliza România”.

Popescu arată că rolul prevederilor legale cu privire la campania electorală este acela de a preveni orice imixtiune străină în alegerile interne ale României, ca să nu permită altui stat să finanțeze candidați independeți și/sau partide politice și prin intermediul lor să preia puterea în România.

„Or, prin nedeclararea sureselor de finanțare a propriei campanii electorale, Călin Georgescu, prin intermediul celor care se află în spatele său, a deturnat rezultatul democratic al alegerilor din România.

Un om care încalcă legile statului român, care acceptă finanțare și sprijin din afara României, un om care nu declară banii pe care-I primește în campania electorală prezidențială, un om care înșeală românii, NU POATE SĂ DEVINĂ PREȘEDINTELE ROMÂNIEI”, a precizat candidatul Partidului Noua Românie.

El menționează că Georgescu a declarat cheltuieli zero, în condițiile în care campania sa a implicat o prezență masivă pe rețelele de socializare, cu mii de videoclipuri și materiale distribuite. Iar, distribuirea și producția acestor materiale implică costuri semnificative (echipamente, logistică, personal), imposibil de acoperit fără resurse financiare consistente.

„Campania candidatului Călin Georgescu a utilizat un stil aparent „amatoricesc” pentru a crea iluzia unei susțineri populare naturale de care s-ar bucura candidatul la prezidențiale, însoțite de mii de comentarii pe toate transmisiile live și videoclipurile postate, comentarii generate cu inteligența artificală, care să inducă în rândul românilor cu drept de vot, că el are parte de o susținere masivă din parea electoratului”, mai susține Popescu.

Aceste tehnici ar include:

– Videoclipuri și postări realizate într-un stil deliberat modest, pentru a simula autenticitatea și spontaneitatea fanilor.

– Rețele bine organizate de distribuire, care demonstrează o coordonare centralizată. Aceasta este în contradicție cu declarațiile financiare oficiale și cu caracterul pretins spontan al campaniei.

„Această metodă reprezintă o formă de manipulare creând impresia că are parte de o megasusținere populară în rândul românilor, afectând percepția publicului și contravenind principiului transparenței în campaniile electorale.

Există indicii rezonabile că susținerea financiară a campaniei lui Călin Georgescu provine din surse externe și din fonduri nedeclarate, contrar prevederilor art. 38 alin. (2) lit. a din Legea nr. 334/2006, care interzic finanțarea din străinătate”, se mai arată în contestația depusă la CCR, care subliniază că aceste aspecte „ridică suspiciuni privind influențarea procesului electoral de către interese externe, punând în pericol suveranitatea statului român”.

„Prin utilizarea ”fermelor de boți/troli”, a inteligenței artificiale, a videoclipurilor nemarcate cu cod de mandatar financiar, prin nedelcararea niciunui leu cheltuit în campania electorală, domnul Călin Georgescu a fraudat legea electorală, beneficiind de finanțare ilegală, nedeclarată, a efectuat prin terțe persoane plăți către diverși influenceri, a înșelat electoratul prin faptul că le-a transmis că el este omul din afara sistemului, omul onest, care cu zero lei, se luptă cu marile partide. În timp ce în realitate, lucrurile stau cu totul invers. Este omul sistemului, a primit finanțare masivă pentru a-și susține campania manipulatoare și înșelătoare din mediul online, în timp ce se prezenta drept un candidat independent curat, transparent, nesusținut de nimeni.

Toată această desfășurare impresionantă de forțe a fost fundația pe care a fost construită trambulina necesară promovării intense a lui Călin Georgescu”, mai aratată el în contestație.

Sebastian Popescu precizează că, la trei zile de la încheierea alegerilor, foarte mulți influenceri recunosc că au fost înșelați și că au primit bani fără să știe că ei defapt îl promovau pe Călin Georgescu.

El mai menționează și decizia Biroul Electoral Central din 20 noiembrie 2024, care a constatat faptul că materialele electorale ale candidatului Călin Georgescu, difuzate în mediul online încalcau legislația electorală în sensul că nu au precizat Codul de Mandatar Financiar și pe cale de consecină a dispus eliminarea acestora de pe platformele online.

„În realitate, decizia BEC, desi justă și legală, a avut efectul invers. A victimizat candidatul Călin Georgescu, ceea ce a creat un val enorm de simpatie pentru el în mediul online, potențând și mai mult expunerea sa online, practic a viralizat în ultimele 48 de ore de campanie electorală, candidatul Călin Georgescu.

Există suspiciuni rezonabile că respectiva ”reclamație” formulată la adresa campaniei online a lui Călin Georgescu, respinsă initial de Biroul Electoral Județean Ilfov, a fost ”programată”, să fie admisă legal, cu fix 48 de ore înainte de finalul campaniei electorale.

În realitate, videoclipurile nu au fost eliminate ci din contră, a explodat numărul său pe platformele de socializare”, mai spune acesta.

El subliniază că CCR Curtea Constituțională a României nu poate valida scrutinul electoral din 24 noiembrie 2024, în aceste condiții, „întrucât ar fi părtașă la frauda electorală care va duce în mod iremediabil la afectarea integrității teritoriale a României și a siguranței naționale”.

„În comparație cu motivele prin care i-a fost interzisă candidatura lui Diana Șoșaocă, cazul Călin Georgescu este de 1000 de ori mai periculos pentru integritatea statului român”, mai spune acesta”.

                                                                                                                 Adina Bucur