2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 7:04
No menu items!

De ce s-au dublat prețurile pentru uleiul măsline și ce urmează

spot_img

Uleiul de măsline extra-virgin se găsește în magazinele din România la prețuri duble față de cele pacticate în urmă cu un an. Consultarea cataloagelor cu oferte și experiențele directe din supermarket arată că un litru de ulei de calitate medie, importat din Italia, se putea găsi în urmă cu un an la prețuri între 40 și 45 de lei. Acum, același tip de ulei nu poate fi găsit mai ieftin de 80 de lei.

Procentul de creștere este similar și în privința altor game sau branduri de uleiuri de măsline, inclusiv produse de marcă proprie ale retailerilor sau produse de tip gourmet.

Nu există statistici oficiale în privința scumpirii uleiului de măsline. Institutul Național de Statistică (INS) publică date despre evoluția prețurilor în categoria ”ulei comestibil”, în care, în mod evident, tendința este dictată de uleiul de floarea soarelui, cel mai folosit produs de pe piață.

În cea mai recentă comunicare, INS afirmă că prețurile pentru uleiul comestibil au scăzut în martie 2024 cu 25% față de martie 2023. Explicația este că, în 2023, piața uleiului de floarea soarelui a fost sub șocul invaziei Rusiei asupra Ucrainei (cel mai mare producător regional). Deschiderea unor alte capacități de producție și securizarea unor rute comerciale au calmat această piață.

Uleiul de măsline este importat în România în proporție de 100%, în special din Grecia și Italia, deci explicațiile scumpirilor au legătură cu ceea ce se întâmplă în zona Mediterană.

O analiză publicată de CNBC arată că această scumpire a uleiului are la bază vremea extrem de caldă și condițiile persistente de secetă din sudul Europei. La acestea, se adaugă prețuri în creștere ale furnizorilor, dobânzile ridicate și inflația mare, care afectează întregul lanț valoric al uleiului de măsline.

”Doi ani consecutivi de căldură toridă în Spania au limitat recoltele de ulei de măsline, culminând cu o creștere fără precedent a prețurilor care a uimit atât consumatorii, cât și veteranii din industrie”, se arată în analiza citată.

Efectele acestor condiții climatice nefavorabile au fost deosebit de pronunțate în Uniunea Europeană, care reprezintă două treimi din producția mondială de ulei de măsline. Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline din cadrul UE, cu o cotă de 40% din producția mondială, ceea ce înseamnă că dă tonul prețurilor.

Compania spaniolă Deoleo, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, afirmă că industria trebuie să treacă printr-o „transformare profundă”, deoarece se confruntă cu unul dintre cele mai dificile momente din istoria sa.

”Ne confruntăm cu unul dintre cele mai dificile momente din istoria sectorului. Inflația puternică, împreună cu ratele ridicate ale dobânzilor și previziunile nefavorabile privind recolta de ulei de măsline (din punct de vedere cantitativ și calitativ, din cauza ciclului de secetă) au determinat creșterea considerabilă a prețurilor”, a afirmat Miguel Angel Guzman, director de vânzări la Deoleo, pentru CNBC.

Prețul uleiului de măsline extravirgin din Andaluzia, în Spania, a atins un nivel record de 9,2 euro pe kilogram în ianuarie și a scăzut până la 7,8 euro pe 19 aprilie, potrivit indicelui de referință al Mintec.

Prețurile pentru uleiul de măsline s-au calmat, în parte din cauza unei creșteri a estimărilor privind producția și a ploilor benefice din martie și aprilie.

Oficalul companiei Deoleo a declarat că este convins că situația actuală este ciclică și se așteaptă la o revenire la o „situație mai rezonabilă a prețurilor” atunci când randamentele viitoarelor recolte vor reveni la normal.

Cu toate acestea, în timp ce ploile recente din Spania au fost „fără îndoială o veste pozitivă”, compania a adoptat un ton prudent în ceea ce privește perspectivele prețurilor la uleiul de măsline.

„Mai avem câteva luni până când vom cunoaște volumele posibile ale recoltei 2024/2025 și, până la acel moment, aceste mișcări vor fi punctuale, iar prețurile vor continua să fie volatile”, a declarat Guzman.

Analiștii din domeniul oleaginoselor au avertizat că măslinii sunt „extrem” vulnerabili la criza climatică. Deși, de obicei, aceștia pot face față temperaturilor ridicate și sunt destul de toleranți la secetă, condițiile recente au fost peste limită.

Deoleo a declarat că secetele și temperaturile ridicate din ultimii ani, în timpul fazelor critice de dezvoltare a fructelor de măslin, au dus la lipsuri grave în recoltele spaniole – iar sectorul mai larg al uleiului de măsline este „prin natura sa o industrie afectată de volatilitatea ridicată a prețurilor la origine”.

V. B.