Judecătoarea Cristina Rotaru de la Înalta Curte de Casație și Justiție, căreia i-a fost repartizat dosarul premierului Victor Ponta, a făcut cerere de abținere pe motiv de incompatibilitate. Cristina Rotaru a fost colegă de an, la Facultatea de Drept din București, cu cei doi inculpați, Victor Ponta și Dan Șova.
Cererea magistratului a fost aprobată, iar dosarul va fi repartizat aleatoriu altui judecător, cel mai probabil în cursul zilei de vineri.
Admite declarația de abținere, constată incompatibilitatea și stabilește că doamna judecător nu va participa la judecarea cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 3407/1/2015 al Înaltei Curți de Casație și Justiție.
decizie ÎCCJ
Cristina Rotaru a făcut parte din completul care l-a condamnat la fond pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii”, dar magistratul a avut opinie separată, fiind de părere că Năstase trebuia achitat. De asemenea, judecătoarea a mai făcut cerere de abținere și în dosarul Zambaccian. Avocații fostului premier au declarat în timpul procesului ca magistratul Cristina Rotaru a fost colegă de facultate cu Adrian Năstase la Facultatea de Drept din București. De altfel, în CV-ul Cristinei Rotaru este menționat că a terminat Facultatea de Drept în 1995, la fel ca Victor Ponta și Dan Șova, apoi a devenit lector universitar alături de Adrian Năstase.
Rotaru a făcut opinie separată faţă de decizia Curţii de Apel Bucureşti în cadrul procesului în care judecătoarele Viorica Costiniu şi Lucia Mera au dispus eliberarea lui Sorin Ovidiu Vîntu și de asemenea, a făcut parte dintr-un complet carea judecat dosarul lui Dan Voiculescu.
Motivele pentru care magistratul a refuzat dosarul Rovinari nu sunt publice, decizia fiind adoptată în camera de consiliu, adică în ședință secretă și în lipsa părților din dosar.
Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor, fapte săvârșite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ”Ponta Victor-Viorel”.
În dosar mai sunt trimiși în judecată senatorul Dan Șova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați ”Șova și Asociații”, Laurențiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, și Octavian Laurențiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.
Procurorii susțin că, în perioada octombrie 2007 — decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinet individual de avocat, a obținut de la SCA ”Șova și Asociații” suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.
Procurorii DNA au disjuns, din dosarul Rovinari, cauza privind conflictul de interese în cazul premierului Victor Ponta, deoarece vizează și alte persoane față de care nu s-au finalizat cercetările.
Parlamentul a respins, la începutul lunii iunie, solicitarea șefului DNA de începere a urmăririi penale față de premierul Victor Ponta pentru trei infracțiuni de conflict de interese.
Marilena Nedelcu