2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:09
No menu items!

De ce s-a oprit producția la Azomureș. Ce soluții au autoritățile

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că specialiştii analizează motivele pentru care Azomureş a intrat într-o perioadă de oprire a producţiei şi că vor fi găsite soluţii pentru ca activitatea să fie reluată. La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că, la 31 decembrie, expiră contractul de gaze al Azomureş, încheiat la un preţ foarte bun, iar această oprire a producţie vine pentru a preîntâmpina turbulenţa de pe piaţa gazelor.

Am discutat această problemă încă de la finele săptămânii trecute, am discutat cu ministrul Energiei, am discutat cu ministrul Agriculturii pentru că producţia de la Azomureş este foarte necesară producătorilor agricoli. De asemenea, ieri (luni – n.r.) am avut o discuţie pe acest subiect, rămânând ca factorii de răspundere să continue să analizeze care este realitatea, care sunt motivele reale pentru care s-a intrat în această perioadă de oprire a producţiei şi, desigur, împreună vom găsi  soluţii. Nu pot să vă spun acum ce vom face pentru că se analizează”, a explicat Nicolae Ciucă. 
 
De asemenea, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că Azoremuş şi-a mutat reviziile din vară în această iarnă pentru a preîntâmpina această turbulenţă pe piaţa gazelor naturale.  
 
„Azomureş funcţiona la jumătate din capacitate, funcţiona doar cu linia 4 pentru că a fost un accident la Azomureş pe linia 3, funcţiona la jumătate din capacitate. Contractul lor de gaze la un preţ foarte bun expiră la 31 decembrie şi au luat decizia să oprească pe o periodă de o lună sau două luni şi să îşi mute reviziile care erau planificate în vară tocmai pentru a preîntâmpina această turbulenţă pe piaţa gazelor naturale să o mute în perioada aceasta de iarnă”, a explicat ministrul Energiei. 
 
Azomureş a anunţat sistarea temporară a activităţii de producţie, din cauza preţului prea mare la gaz.
 
Raluca Dan