4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:53
No menu items!

De ce să consumăm mere?

spot_img

mere

Numeroase studii arată că merele, care se clasează pe locul doi ca și activitate antioxidantă, au proprietăți care pot explica efectele lor în protejarea împotriva unor boli.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de mere:

Mențin sănătatea creierului: Merele protejează celulelor neuronale împotriva neurotoxicității oxidative indusă de stres și pot juca un rol important în reducerea riscului de afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Scad riscul de accident vascular cerebral: Consumul de mere este legat de un risc scăzut de accidente vasculare.

Scad riscul de diabet zaharat: Merele sunt pline cu fibre solubile, utile pentru menținerea echilibrului zahărului din sânge. Reduc absorbția de glucoză din tractul digestiv, stimulează celulele beta din pancreas pentru a secreta insulin, cresc absorbția de glucoză din sânge prin stimularea receptorilor de insulină.

Previn mai multe tipuri de cancer: Studiile au demonstrat că, consumul de mere bogate în flavonoizi în scopul reducerii riscului dezvoltării  cancerului pancreatic cu până la 23%. Cercetatorii au identificat în coaja mărului mai mulți compuși triterpenoizi care au o activitate puternică împotriva celulelor cancerigene din ficat, colon sau sân. Specialiștii recomandă un aport ridicat de fibre pentru a diminua riscul de dezvoltare a cancerului de colon.

Merele au unele proprietăți care pot ajuta la reducerea riscului de cancer, inclusiv activitatea antimutagenică, activitatea antioxidantă, mecanismele anti-inflamatorii, antiproliferative și activitatea de apoptoza-inductoare, precum “mecanisme noi la evenimente epigenetice și imunitatea înnăscută.

Mențin sănătatea inimii: Consumul de mere este asociat cu un risc mai mic de decese din cauza bolilor de inimă, o asociere care este considerată a fi legată de conținutul de antioxidanți și flavonoide.

Polifenolul găsit în coaja merelor previne solidificarea depunerilor de colesterol de pe pereții arterelor ce determină reducerea fluxului sanguin către inimă, rezultatul fiind apariția bolilor arterelor coronariene.

Reduc colesterolul: Fibrele solubile din mere se combină cu grăsimea aflată în intestine, fapt ce contribuie la menținerea în valori normale a colesterolului și o stare generală bună de sănătate.

C.A.