Premierul Marcel Ciolacu a explicat, luni, de ce nu este de acord cu amendamentul propus de liberali care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze ca independent pe listele PNL.
„Am spus foarte clar în cadrul BPN că ne asumăm o decizie. Dacă am fi vrut să continuăm anumite bâlbâieli în care spuneam că lăsăm liber parlamentarilor, după voinţa proprie. În momentul acesta avem o decizie. Nu ştiu dacă mai avem un act normativ.
Această lege nu este o prioritate nici pentru mine, nici pentru PSD, nici pentru Guvernul României. Am spus părerea mea, nu mă interesează. Am evoluat ca și societate. Mai sunt anumite categorii socio profesionale care nu pot candida, decât dacă își dau demisia: magistrați, prefecți. Nu sunt de acord cu nici o extindere, pentru că există o decizie a Comisiei de la Veneția care interzice modificări înainte de șase luni”, a declarat Ciolacu.
Întrebat dacă l-ar deranja un tandem Klaus Iohannis- Nicolae Ciucă la alegerile din acest an, liderul PSD a spus: ”Am o rugăminte, eu sunt de la PSD. Eu am treabă cu tandemurile din PSD. Eu nu am calcule electorale, voi vedea cum vor vota românii”.
Despre o interpretare a acestui vot din PSD ca o frică faţă de Klaus Iohannis, în alegeri, Ciolacu a răspuns: ”De asta sunt şi galben la faţă”.
Romașcanu:”Legi dedicate nu ar trebui să existe”
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a subliniat și el că nu se poate da o lege pentru o singură persoană.
”Legat de votul privind legea colegilor de la PNL, a fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea iniţiative pentru că, totuşi, suntem în 2024, iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe”, a spus Romaşcanu.
El a precizat că PNL nu le-a cerut să susţină proiectul, dar, ţinând cont că există un demers în Parlament, se aştepta un punct de vedere din partea PSD care a fost formalizat în şedinţa BPN.
Romaşcanu a mai spus că PSD s-a pronunţat pe oportunitatea politică şi mai departe este problema celor din PNL dacă vor să meargă înainte cu ea şi în ce formă.
”Politic, nu putem vota o lege pentru o singură persoană”, a completat Lucian Romaşcanu.
El a precizat că în opinia sa, ”dacă e să analizăm un asemenea tip de măsură legislativă, pentru mai multe persoane, acest lucru trebuie făcut aşezat, gândit şi să fie un demers care să nu fie ataşat de o singură persoană”.
”Nu este iniţiativa PSD, nu este o prioritate a PSD, în consecinţă decizia politică a fost asta. Dacă vom gândi la o lărgire a cadrului prin care independenţii pot candida la alegerile parlamentare, o vom face într-un moment aşezat, când nu mai sunt două luni până la alegeri”, a explicat și Romaşcanu.
Adina Bucur