Procurorii militari iau în calcul exhumarea Aurei Ion, studenta ucisă în accidentul aviatic din Apuseni
Procurorii militari de la Parchetul General au cerut medicilor legişti să refacă toate concluziile de până acum referitoare la moartea studentei la Medicină, Aura Ion, care se afla la bordul aeronavei prăbuşite în timpul unui transport aerian de organe. Comisia superioară de medicină legală de la Cluj nu a avizat concluziile experţilor de până acum.
Parchetul General susține, într-un comunicat de presă remis luni, că au cerut refacerea expertizei medicale în cazul Aurei Ion, întrucât „concluziile raportului de constatare medico-legală (autopsie) din 10.02.2014 nu au fost avizate de către Comisia de avizare şi control al actelor medico-legale din cadrul Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca”.
După ce primele rezultate ale necropsiei au stabilit că decesul Aurei Ion a survenit în urma frigului și că aceasta ar fi supraviețuit dacă ambulanțele ar fi ajuns la timp, specialiştii comisiei superioare a IML Cluj au cerut să fie reexaminată expertiza medico-legală iniţială. Procurorii urmăresc în acest fel să obţină un raport mai detaliat pentru a putea să stabilească legătura dintre decesul tinerei şi modul în care a fost organizată operaţiunea de salvare, respectiv timpii scurşi până la găsirea tinerei şi eventualele şanse de supravieţuire.
Din acelaşi comunicat de presă rezultă că 8 controlori de trafic de sol şi controlori de trafic aerian (angajaţi ai Romatsa) au fost audiaţi în calitate de martori. Alţi doi angajaţi ai Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă şi un angajat al Institutului Medico-Militar au dat şi ei declaraţii în faţa procurorilor militari în aceeaşi calitate de martori.
La dosarul preluat de Secţia Militară din Parchetul General lucrează trei procurori militari, fiecare pe câte o direcţie de anchetă: operaţiuni de salvare, mecanica accidentului şi un alt treilea care verifică detaliile transportului de organe.
Mihaela Chiper