2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 14:55
No menu items!

De ce nu pot statele UE să confiște activele rusești deja înghețate

spot_img

Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că nu poate confisca în mod legal activele deținute de statul rus sau de cetățeni aflați sub sancțiuni internaționale din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Aceste active sunt înghețate, ceea ce înseamnă că statele UE pot folosi aceste active temporar, potrivit unui document oficial citat de Bloomberg.

Astfel, UE se concentrează pe două opțiuni posibile pentru a fructifica activele băncii centrale a Rusiei, de peste 200 de miliarde de euro, cu scopul acordării de ajutor Ucrainei. Multe din aceste fonduri se află la Euroclear Ltd., o entitate de clearing, unde au generat aproape 750 de milioane de euro în primul trimestru al acestui an.

Instituțiile europene vor căuta obținerea unui mandat specific în acest domeniu, în timpul reuniunii liderilor UE de săptămâna viitoare.

Un grup de lucru al UE, dedicat folosirii activelor ruse aflate sub sancțiuni, a discutat despre modalitățile de a strânge informații și a evaluat opțiunile de lucru compatibile cu legislația europeană și internațională. Membrii grupului nu au găsit ”o cale legală credibilă care ar permite confiscarea activelor înghețate sau imobilizate pe unicul criteriu că aceste active sunt sub restricțiile UE”, potrivit unei concluzii. În schimb, documentul propune trimiterea dobânzilor și a veniturilor pasive către Ucraina.

Într-un interviu pentru Bloomberg, ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg a afirmat că este nevoie de prudență. ”Înțeleg pe deplin emoția subiectului și că trebuie să punem mâna pe aceste active. Dar suntem state de drept. Apărăm ordinea internațională bazată pe reguli. Deci, orice facem în acest demers trebuie să fie fără cusur. Pot apărea contestări, în instanțele din Europa sau din America. Dacă orice acțiune de acest fel va fi întoarsă de un judecător, va fi un dezastru diplomatic și economic”, a spus Schallenberg.

Câteva bănci mari internaționale sunt îngrijorate că blocarea activelor ruse ar duce la măsuri de retorsiune ale Moscovei față de afacerile pe care aceste bănci încă le dețin în Rusia, potrivit unor surse din mediul bancar. Rusia ar putea să blocheze acțiunile acestor bănci și să facă o țintă din angajații locali.

Documentul a identificat obstacole legale majore în privința uneia din cele două opțiuni explorate – cea prin care activele lichide ale băncii centrale a Rusiei ar fi investite, iar profiturile din aceste investiții ar fi trimise spre Ucraina. Grupul de lucru preferă opțiunea prin care companiile care au active ruse și care obțin profituri mari din investiții vor fi taxate suplimentar de către UE. Această variantă ar fi mai puțin riscantă din punct de vedere legal, pentru că nu UE ar deține controlul companiilor. Acest al doilea model nu ar afecta stabilitatea financiară, ar menține situația legală a activelor și modelul de business al firmelor și ar fi corect din punctul de vedere al taxării.

Peste jumătate din activele blocate reprezintă cash și depozite, iar o parte însemnată o reprezintă obligațiunile, care se vor transforma în cash peste doi-trei ani, când ajung la maturitate.

Comisia Europeană a informat grupul de lucru despre dimensiunea potențială a veniturilor, dacă activele sunt investite în mod prudent. Oficialii europeni iau în considerare o politică de investiții active pentru a genera profituri pentru Ucraina, însă nu trebuie exclusă posibilitatea ca aceste investiții să producă pierderi. Mesajul general al documentului este că UE trebuie să găsească o soluție și să fie un lider global pe acest segment, având în vedere că majoritatea activelor lichide se află în băncile centrale din Europa.

Vlad Bârleanu