4.1 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024 - 23:47
No menu items!

De ce nu pot evita păsările lovirea parbrizului unei maşini

spot_img

pasari parbriz

Cel puţin 80 de milioane de păsări mor anual numai în Statele Unite după ce se izbesc de parbrizul unei maşini.

Un studiu, realizat de un grup de cercetători americani, condus de Travis DeVault, a analizat motivele pentru care păsările nu pot evita impactul cu parbrizele mașinilor, relatează BBC.

Oamenii de știință au condus un camion pe un drum din apropierea Centrului de Cercetare Nasa Glenn, lângă Sandusky, Ohio, care a fost închis pentru a putea fi efectuat experimentul.

Viteza cu care au circulat aceștia a fost de 30, 60 şi 90 de kilometri la oră, pentru a putea studia reacţia păsărilor la fiecare viteză în parte.

Cercetătorii au reuşit să evite impactul cu păsările, deşi au fost, de câteva ori, foarte aproape de un accident.

Păsările participante la acest experiment au fost vulturii. Cercetătorii au lăsat pe stradă cadavrele unor ratoni pentru ca vulturii să vină și să-i culeagă, deoarece păsările se hrănesc adesea cu resturile animalelor omorâte pe șosea.

Oamenii de știință au vrut să vadă reacția păsărilor atunci când un autovehicul se apropie.

Rezultatul studiului a fost că, atunci când camionul se apropie cu viteza de 30 şi 60 de km/h, vulturii au tendinţa de a zbura în momentul în care autovehiculul se apropie la o distanţă apreciabilă, în timp ce la o viteză de 90 km/h păsările nu ştiu cum să reacţioneze şi se mişcă la întâmplare.

Unele păsări şi-au luat zborul atunci când camionul se apropia de acestea la o distanţă de 300 de metri, în timp ce altele făceau acest lucru atunci când camionul se afla la numai 20 de metri de ele, cu doar câteva secunde înainte de impact.

Însă, cercetătorii nu au putut identifica în ce măsură reacţia vulturilor este reprezentativă pentru alte tipuri de păsări.

 D.M.