6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:44
No menu items!

De ce nu poate fi Traian Băsescu rege

spot_img

Andi Topala

  • Andi Topală

Parlamentul, ca simbol suprem al democrației, îi cere demisia lui Traian Băsescu. Și nu oricum, ci prin votul unei majorități covârșitoare. Cam aceeași prin care românii au decis, în 2012, demiterea președintelui. Ar fi, cu alte cuvinte, un al doilea succes major al democrației în România ultimilor 10 ani de mandate prezidențiale.

Dincolo de votul unanim al parlamentarilor PNL, în ciuda cuvântării acide a liberalului Ludovic Orban la adresa PSD (Ludovic Orban a propus, cu o zi înainte, ca, alături de demisia președintelui României, PNL să ceară și demisia lui Victor Ponta, dar, din cei 140 de parlamentari liberali, doar 14 au fost de acord cu propunerea). Dincolo de cererea președintelui interimar al PNL, Klaus Iohannis, adresată parlamentarilor liberali pentru a-și armoniza poziția cu cea a PDL, partid care nu a fost de acord cu demisia lui Traian Băsescu. Dincolo de problema fuziunii dintre PNL și PDL, în condițiile în care, după cum se poate observa, USL trăiește (cu trei zile înainte de Congresul PNL, unde se alege conducerea partidului și se votează noul statut).

Dincolo de toate acestea, nu pot să nu mă gândesc la ce s-a întâmplat în Spania, în urmă cu exact trei săptămâni, când Regele Juan Carlos a abdicat, copleșit de scandaluri de corupție, critici și lovituri de imagine. Și nu pot să nu remarc similitudinile cu situația în care se află Traian Băsescu.

Oficial, fostul rege a explicat că era nevoie de sânge proaspăt la conducerea țării. Neoficial, însă, monarhul nu a mai putut face față scăderii în popularitate, a degradării imaginii din cauza unor scandaluri. În 2012, în timp ce ibericii agonizau în plină criză economică, Regele cheltuia sume exorbitante pe o partidă exotică de vânătoare. La scurt timp, lovitura de grație pentru reputația Casei Regale spaniole a fost dată când fiica sa mijlocie, infanta Cristina, şi soţul acesteia, Iñaki Urdangarin, au fost implicaţi într-un caz de fraudă, delicte fiscale şi spălare de capitaluri. Urdangarin a fost acuzat că a deturnat 6,1 milioane de euro din fonduri publice. La începutul anului trecut, justiția spaniolă a inculpat-o şi pe fiica Regelui Juan Carlos, Infanta Cristina, pentru fraudă fiscală şi spălare de capital.

În România, fiica lui Traian Băsescu, este în centrul scandalului privind modul în care a fost dobândită moșia de la Nana. Soțul acesteia, avocatul Radu Pricop, este urmărit penal pentru felul fraudulos în care a pus mâna pe moșia Brătienilor. Fratele președintelui, Mircea Băsescu, este arestat pentru corupție. De nivelul popularității și încrederii românilor față de Traian Băsescu nu cred că mai are rost să vorbim.

Și totuși, între cele două cazuri, precum și între Juan Carlos și Traian Băsescu, există o marfe diferență – Regele a avut onoare.