0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 4:01
No menu items!

De ce nu poate da România Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Patriot

spot_img

O analiză făcută de Ministerul Apărării arată că România nu își permite să renunţe la vreo componentă de apărare antiaeriană. În prezent, în țara noastră există un singur sistem de rachete Patriot funcțional, finalizarea procesului de operaționalizare al celui de-al doilea urmând să se facă zilele acestea.

România a cheltuit miliarde de euro pentru înarmare, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României, de aproximativ 4 miliarde de dolari.

Au fost achiziționate în total şapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea, patru au fost livrate urmând să fie contractate următoarele trei. Din cele patru sisteme livrate, doar unul este deja operațional.

România operaţionalizează al doilea sistem Patriot

Exerciţiul Ramstein Legacy 24 (RALY24) în domeniul apărare aeriană şi antirachetă integrată (Integrated Air and Missile Defense – IAMD) a început, marţi, la Şcoala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia.

Exerciţiul se desfăşoară până pe 14 iunie şi include 1.300 de militari din România şi din nouă state aliate (Cehia, Franţa, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia, Ungaria), care vor opera sisteme de rachete Patriot, Hawk, respectiv aeronave F-16, IAR-330, IAR-99, YAK-52 româneşti şi alte echipamente de apărare aeriană cu baza la sol, sisteme de comandă-control, precum şi aeronave militare ale naţiunilor participante.

Un obiectiv naţional în derularea exerciţiului îl constituie finalizarea procesului de operaţionalizare a celui de-al doilea sistem Patriot care, prin executarea tragerilor reale în poligonul din Capu Midia, va fi certificat „gata pentru îndeplinirea unei misiuni”.

Oficialii români au declarat, în legătură cu propunerea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot, că o decizie va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Şi, chiar dacă analiza MApN este gata, nu a fost stabilită până acum o ședință CSAT pe acest subiect.

                                                                                                           Adina Bucur