Cercetătorii americani au demonstrat că dietele sărace în carbohidraţi pot afecta performanțele cognitive. Cei care ţin dietă nu funcționează la fel de bine la testele funcționale mentale care se ocupă cu gândirea, învățarea și rezolvarea problemelor, când carbohidraţii sunt restricționaţi. Cu funcția cognitivă redusă, oamenii sunt susceptibili de a se concentra cu dificultate, ceea ce poate duce la judecată slabă şi decizii proaste.
Unul dintre miturile populare ale vremurilor noastre la capitolul dietă este acela că cerealele pot înlocui pâinea, orezul și pastele, căci glucidele conținute oferă energie corpului, dar, în realitate, îngrașă. Cea mai de succes metoda de menținere a greutăţii este dieta săracă în grăsimi şi bogată în carbohidrați.
Creierul are nevoie de glucoză pentru energie, iar dietele sărace în carbohidraţi s-au dovedit a fi în detrimentul învățării, al memoriei, al gândirii și al stării bune de spirit. Limitarea carbohidraţilor reduce cantitatea de energie disponibilă pentru creier, afectându-ne capacitatea cognitivă.
Dietele bogate în alimente integrale şi leguminoase constituie un factor important în controlul greutății, deoarece oferă o eliberare lentă și susținută de energie, creând un sentiment de saţietate.
Nu există nici o soluție rapidă pentru pierderea în greutate, cel mai bun mod de a slăbi este să mâncăm puțin și să facem sport.
Roxana Mera