16.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024 - 14:25
No menu items!

De ce nu mai sunt martori în dosarul de corupție „Portul Constanța” Elena Udrea, Vasile Blaga și Dan Moldoveanu

spot_img

Magistrații care judecă dosarul dosarul de corupție din portul Constanța au dispus citarea, ca martori, a următoarelor persoane publice – Anca Boagiu, a lui Mircea Toader și Sorin Blejnar, dar a respins audierea, tot ca martori, a Elenei Udrea, a lui Vasile Blaga și a consilierului prezidențial Dan Moldoveanu

port-constanta

La termenul din 27 mai, magistrații instanței supreme au admis mai multe cereri făcute de unii dintre inculpații cu privire la lămuririle pe care le pot face în acest caz foștii miniștri, șefi ai Fiscului sau șeful Comunității de Informații de la Cotroceni, Dan Moldoveanu.

Admite cererea de administrare a probei testimoniale cu martorii Banias Emil Sorin, Blejnar Sorin, etc. Admite cererea de administrare a probei testimoniale cu martorii Ion Dumitru, Teseleanu Iulian, Toader Mircea si Boagiu Anca. Respinge cererea de administrare a probei testimoniale cu martorii Udrea Elena, Moldoveanu Daniel Andrei si Blaga Vasile.

încheiere ședință 27.05.2014

Elena Udrea, Vasile Blaga și Dan Moldoveanu au dat declarații în calitate de martor, la DNA, în cursul urmăririi penale. ei au declarat atunci că îi cunoșteau pe unii dintre inculpați, pentru că aceștia făceau parte din PDL Constanța.

Daniel Moldoveanu: „Este de datoria oricărui cetăţean, dar mai ales a unei persoane aflate în funcţie publică, să sprijine, conform legii, anchetele derulate de procurori. Am fost invitat în calitate de martor şi mi-am făcut datoria„, declara Moldoveanu, pentru Mediafax, pe 27 iulie 2011, imediat după audiere.
Elena Udrea: „Am dat o declaraţie de martor la DNA în acest dosar, pentru că în dosare erau pomenite diverse nume. Nu mi-a cerut nimeni niciodată nimic. Am fost chemată la solicitarea avocatului domnului Banias. Chiar astăzi. Am confirmat că domnul Banias nu a venit niciodată la mine să spună să pun pe cineva în funcţie. Oamenii la telefon vorbesc multe”.
Vasile Blaga: „Am fost solicitat ca martor, după un telefon de la domnul Banias în care se plângea că i-a fost schimbat un director de la o Direcţie Judeţeană. Procurorii au cerut lămuriri, pentru că ştiau exact că nu a fost vorba de vreo intervenţie. Am stat aproximativ 10-20 de minute. Am arătat că am avut această discuţie, dar că nu am făcut nicio intervenţie”.

Și Sorin Blejnar, pe atunci șef al Fiscului, dar și PDL-iștii Mircea Toader și Anca Boagiu au fost chemați la DNA ca martori în dosar.

Toți au apărut în interceptări, în discuțiile dintre inculpați. Blejnar era „șeful cel mare”, Dan Moldoveanu era „nașul”, iar elena Udrea sau Anca Boagiu „doamna” (procurorii DNA au notat în dreptul „doamnei” că persoana invocată nu a putu fi identificată).

 Bogatu: Crezi că este oportun că îl mai sun pe Iulian Tudor o dată? Sau nu e nevoie?

Banias: Pentru?

Bogatu: Să mai facă şi el o vorbă acolo… în zonă… sau…

Banias: La Doamna?

Bogatu: Da.

Banias: Nu cred.

Bogatu: Da, să nu fie iritată.

Banias: Nu, ea acum ştie foarte bine despre ce este vorba şi, dacă respectă ce mi-a zis mie… e totul în regulă. Dacă nu o întorc ăştia, ştii şi nu cred că o întorc pentru că este prea importantă ca să o poată întoarce cineva.

Bogatu: Am înţeles şi să nu mă uiţi cu Blejnar, te rog!

Banias: Aia, nu, nu, nu! … Aia mai … îi dau un telefon…

Bogatu: Că tot aruncă…

convorbire telefonică 7 mai 2010

Banias: … Eu îi spun, azi mă duc la Bucureşti şi poate îl şi văd, sigur deseară e acolo, că nu a lipsit la nici o chestie de genul acesta, niciodată. De câte ori am fost, el a fost acolo cu acela, cu naşul său…

 Bogatu: Cu Dan Moldoveanu? Obligatoriu trebuie să spui că a dat şi Berceanu un ordin să se scaneze toate containerele din port…”

Nu mai puțin de 39 de persoane – între care senatorul PC Mircea Banias, Laurențiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului de Interne în mandatul lui Traian Igaș (PDL), dar și fostul șef al Domeniilor Portuare Constanța, Eugen Bogatu, directori și angajați vamali, comisionari și oameni de afaceri – au fost trimiși în judecată de DNA pe 2 aprilie 2012. Procurorii arătau că aceștia ar fi constituit un grup infracțional care controla activitățile de import-export din cadrul Directiei regionale vamale Constanta, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse în țară legal sau nu.
Reţeaua şpăgii avea un mecanism bine stabilit de colectare şi redistribuire a banilor. Sumele cerute în fiecare zi erau cuprinse între 250 şi 13.000 de dolari pentru fiecare transport.  Cei care refuzau să dea șpagă, invocând legalitatea transporturilor, rămâneau cu mărfurile blocate în port până când plăteau. Așa se face că un afacerist i-a mituit pe vameși de 560 de ori, plătind, în medie, câte 2.000 de dolari pentru fiecare transport.
Marilena Nedelcu