Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spînu, a transmis, miercuri, că dronele folosite de Federaţia Rusă sunt greu de reperat pe radare pentru că atacă la înălţimi mici şi foarte mici.
„Dronele de atac respective folosite de Federaţia Rusă în aceste atacuri atacă la înălţimi mici şi foarte mici, până în 100 de metri. Este un principiu de radiolocaţie, de fizică. Mijloacele radar la aceste înălţimi mici şi foarte mici obţin imaginea foarte greu, pentru că în aceste înălţimi există relief, există elemente de infrastructură, există vegetaţie, există chiar păsări, iar dronele au dimensiuni asemănătoare cu ale păsărilor. Deci, există foarte multe limitări tehnice pentru orice tip de raiolocator din lume, oricât de performant ar fi, iar noi dispunem de aparaturi de radiolocaţie de ultimă generaţie şi de înaltă performanţă”, a spus Spînu, potrivit Agerpres.
El a adăugat că „niciun radar de oriunde din lume nu are posibilităţi de descoperire nelimitate”.
„Paleta de măsuri care să ducă la diminuarea riscurilor trebuie să includă şi include şi elemente de protecţie civilă şi un management al riscurilor din zona urgenţelor civile, astfel încât să fim siguri, atât cât se poate cu un război atât de violent la graniţe, că cetăţenii noştri sunt protejaţi prin toate măsurile care pot fi luate”, a declarat purtătorul de cuvânt al MApN.
Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, în jurul orei 11,30, în zona localităţilor Nufărul şi Victoria din judeţul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafaţă de câteva zeci de metri.
Forţele ruse au atacat marţi noaptea cu drone portul ucrainean Ismail, avariind infrastructura, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii Odessa din Ucraina, Oleg Kiper. Tulcenii din opt localităţi aflate la graniţa româno-ucraineană au început să primească mesaje RO-ALERT în cazul atacurilor cu drone ruseşti pe teritoriul ucrainean, în noaptea de marţi spre miercuri fiind transmis un prim mesaj.
Românii vor fi avertizați și cu portavocea
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat că în zonele din Tulcea, aflate la granița cu Ucraina, unde nu există semnal pentru primirea mesajelor RO-Alert, există echipe care vor transmite prin portavoce avertismentele legate de posibilele atacuri cu drone.
„Acolo unde vor fi zonele cu risc mai mare să se întâmple ceva, chiar dacă riscul e mic, noi dăm mesaj RO-Alert când intră dronele în aria, în apropierea noastră. Când Ministerul Apărării știe că dronele se îndreaptă spre Ucraina, ne dă zona și noi dăm alertă, să fie clar ce are de făcut fiecare. În zonele în care nu există acoperire telefonică există echipe care pot să transmită mesajul prin portavoce și sirene, de la mașini, de la IGSU. Am discutat astăzi și cu președintele Ancom pentru a găsi soluții de a crește acoperirea telefonică în zonele izolate, unde avem puțină populație, ca mesajele RO-Alert să ajungă și acolo”, a afirmat Raed Arafat, la DigiFM.
Adina Silav