2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025 - 12:52
No menu items!

De ce nu s-a tăiat diurna magistraților detașați. Explicațiile ministrului Justiției

spot_img

Noul ministru al Justiției, Radu Marinescu, a declarat, vineri, că sunt foarte multe parchete care funcționează cu un singur procuror și acela delegat, fiind nevoie astfel ca magistrații detașați să primească în continuare diurnă specială. Marinescu a dat asigurări că sumele vor ajunge strict la magistrații care chiar au nevoie: „Voi căuta ca banii să nu fie sub nicio formă risipiți”.

„În 2024 și anii anteriori, în urma datelor furnizate de Parchetul General și CSM, s-a constatat că foarte multe instanțe și parchete din țară funcționează cu o schemă de personal redusă, astfel încât la numărul foarte mare de dosare – la tribunale și judecătorii e vorba de zeci de mii de dosare – existența delegărilor și detașărilor era esențială pentru funcționalitatea însăși a instanței sau a parchetului respectiv”, a explicat ministrul Justiției, pentru B1 TV. 

Acesta a mai precizat că „sunt foarte multe parchete care funcționează cu un singur procuror și acela delegat”.

Întrebat despre cazul magistraților care primesc aceste diurne, deși deja au niște venituri foarte mari, Radu Marinescu a răspuns: „Ordonanța e una a responsabilității tuturor față de un efort de reechilibrare bugetară și financiară pe care țara îl face. Alineatul 2 al articolului 15 impune o examinare foarte riguroasă în raport de strictă necesitate a menținerii acestor diurne. Deci în viitor, prin colaborare cu instituțiile din mediul judiciar, ne vom asigura că nu vor exista excese și că sumele vor fi folosite pentru necesitate efectivă. Nu comentez situații individuale, dar eu vă asigur că voi căuta ca banii să nu fie sub nicio formă risipiți”.

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a anunțat, luni, că magistrații detașați vor continua să primească diurnă specială, numărul beneficiarilor fiind limitat la 300 de persoane. Este vorba de judecători și procurori detașați în interes de serviciu în alte localități decât cele de domiciliu.

Magistrații din vârful justiției câștigau și peste 30.000 de euro pe an ca diurnă, arată o investigație Rise Project. Printre cele mai mari diurne erau încasate de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, ale căror salarii anuale depășesc 500.000 de lei.

                                                                                                            Adina Bucur