7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:29
No menu items!

De ce îl admiră protestantul Obama pe Papa Francisc / VIDEO

spot_img

Barack Obama l-a primit, miercuri, pentru prima dată la Casa Albă pe Papa Francisc, o autoritate morală şi totodată un aliat politic al celui de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, relatează AFP în pagina electronică.

Obama, care nu-şi ascunde admiraţia faţă de Jorge Bergoglio, pe care l-a lăudat pentru clarviziune şi umilinţă, contează pe sprijinul Papei în două proiecte esenţiale, cu mai puţin de 500 de zile înainte să-şi încheie mandatul: apropierea de Cuba şi lupta împotriva schimbărilor climatice.

Capitala federală americană – prinsă până peste cap în dezbaterile politice dinaintea alegerilor prezidenţiale din 2016 – are, zilele acestea, ochi doar pentru acest Papă iezuit cu o poziţie singulară, care efectuează o vizită de şase zile în Statele Unite, scrie AFP.

Aproximativ 15.000 de invitaţi au fost prezenți miercuri pe vasta peluză a Casei Albe pentru a-l primi, cu mare pompă, pe „cel mai popular om din lume în prezent”, cum l-a salutat vicepreşedintele Joe Biben.

Acesta este cea de-a treia vizită a unui papă la Casa Albă, după ce Jimmy Carter l-a primit pe Ioan Paul al II-lea în 1979, iar George W. Bush pe Benedict al XVI-lea în 2008.

Un lucru rar, Obama, care este protestant, l-a primit el însuşi, marţi, pe pistă, pe acest Papă argentinian, care a pus pentru prima dată în viaţa sa piciorul pe pământul american.

Casa Albă dă asigurări că această vizită nu are niciun scop politic. „Obiectivul acestei întâlniri este să le ofere celor doi ocazia să discute despre valorile lor comune”, a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al lui Obama. „Va exista suficient timp pentru politică în celelalte 364 de zile ale anului”, a adăugat el.

Însă, din punct de vedere politic, vizita Papei Francisc în SUA a venit exact la momentul potrivit.

Când se va adresa, joi, Congresului – o premieră în istoria Statelor Unite -, primul Papă argentinian din istorie urmează să pledeze pentru apropierea între Washington şi Havana şi în favoarea unui angajament hotărât în lupta împotriva schimbărilor climatice.

De altfel, două subiecte care nu-i prea atrag pe adversarii republicani ai lui Obama.

În avionul care l-a adus la Washington, Papa a promis să nu „menţioneze” în faţa congresmenilor problema sensibilă a anulării embargoului economic impus Cubei de Statele Unite. „Dorinţa Sfântului Scaun este să existe un acord satisfăcător pentru ambele părţi”, a spus el. Anularea embargoului este cerută de Casa Albă, dar cea mai mare parte a aleşilor republicani i se opune.

Critica dictaturilor tehnologiei şi finanţelor, denunţarea responsabilităţii vânzătorilor de armament şi a marilor puteri în cel de-al „treilea război mondial pe bucăţi” urmează însă să figureze la loc de cinste în discursul Papei.

R.D.