Mustul – băutura delicioasă din struguri care ne face să conștientizăm ca toamna s-a instalat în calendar – este considerat o adevarată ambrozie pentru trup și suflet. Motivul: atrage o mulțime de beneficii asupra organismului, cele mai importante dintre acestea fiind prevenirea îngrășării, combaterea stresului și protejarea inimii.
Există însă și alte „argumente” sănătoase pentru care merită să introduceți această băutură din struguri printre băuturile favorite de toamnă.
- Stimulează digestia și combate constipația
Mustul este folosit cel mai adesea ca laxativ, fiind un remediu naturist excelent contra constipației, una dintre condițiile medicale din ce în ce mai diagnosticate în epoca moderna. Pe lângă efectul purgativ rapid, mustul stimulează digestia și are și efect diuretic, contribuind la eliminarea toxinelor din organism. În plus, mustul contribuie la reglarea tranzitului intestinal lent, datorită acidului tartric din struguri, care are rolul de a stimula și îmbunăți digestia.
- Combate astenia, oboseala și depresia
Chiar dacă astenia apare cel mai adesea primăvara, schimbările pe care le aduce toamna predispun multe persoane la stări de apatie, oboseală și slăbiciune care le pot afecta calitatea vieții. Potrivit specialiștilor, mustul este cel mai eficient „medicament” contra stărilor astenice care te încearcă la început de toamnă, dar și a oboselii acumulate după o vară plina. Bogat în antioxidanți, vitamine și minerale, mustul este un tonic psihic natural, care-ți oferă energia și cheful de viață de care ai nevoie pentru a face față provocărilor noului sezon.
- Ajută la slăbit
Mustul nu doar previne îngrășarea și te ajută să te menții în formă, ci își aduce beneficiile și în dietele de slăbire, atunci când vrei să scapi de câteva kilograme în plus. Efectele depurative și diuretice ale mustului nu ajută doar la curățarea organismului de toxine, ci și la reducerea centimetrilor în talie și a kilogramelor de pe cântar.
- Protejează sistemul nervos central
Specialiștii au dovedit că substanțele nutritive din must contribuie la protejarea celulelor nervoase de radicali liberi și la îmbunătățirea facultăților cognitive și a proceselor gândirii: memorie, concentrare etc. Mai mult, studiile au evidențiat faptul că substanțele active din must au puterea de a bloca evoluția maladiei Alzheimer.
- Are efect anti-îmbătrânire
Mustul este bogat în antioxidanți și polifenoli cu rol esențial în menținerea sănătății celulelor și țesuturilor organismului. El combate astfel îmbătrânirea prematură a pielii și a organelor. Mustul este folosit cu succes și în industria frumuseții, fiind un produs naturist eficient în redarea strălucirii și elasticității pielii. Mai mult, ajută la refacerea celulelor pielii, în cazul unor leziuni, cicatrice sau semne inestetice și are un efect tonic asupra acesteia, menținând-o tânără și catifelată.
- Protejează vederea
Compușii activi din must au un rol esențial în profilaxia unora dintre cele mai severe afecțiuni oculare. Protejează vederea și previne apariția leziunilor retiniene și a degenerescenței maculare.
E.T.