Ochelarii de soare nu sunt un moft. Nici chiar iarna. O spun medicii oftalmologi care ne recomandă să-i purtăm atât vara, când soarele este puternic, cât și iarna când, în ciuda norilor, zăpada și radiațiile solare ne pot afecta vederea. Cei mai sensibili sunt ochii deschiși la culoare, însă ochii căprui sau negri nu ne protejează pe deplin.
Răcelile puternice din timpul iernii, cauzate în special de virozele respiratorii, pot duce la secreția abundentă a glandelor lacrimale, dar și la dureri la nivelul globilor oculari.
În plus, razele UV reflectate de zăpadă și vântul pot provoca oftalmia de zăpadă care se manifesta prin neplăceri constante la nivelul ochilor.
Fie că mergi la munte sau ai o sensibilitate crescută a ochilor, ochelarii de soare te protejează împotriva înghețării secreților lacrimale sau de evaporarea lacrimilor, precum și de senzația de ochi uscați.
Este indicat să fie purtați în special de alpiniști și de persoanele cu ochi verzi sau albaștri, mult mai sensibile la temperaturile scăzute.
Iarna, este bine să porți ochelari de soare cu protecție UV, cu rame polarizate. Ei sunt indicați tuturor persoanelor cu sensibilitate mare la lumina naturală, șoferilor și pentru pescari deoarece îmbunătățesc contrastul, elimină efectul de strălucire, nu influențează percepția culorilor și sunt ușor de folosit. De asemenea, este recomandat să porți ochelari cu protecție UV chiar și când nu este soare sau când vremea este înnorată.