Infirmitatea, chiar dacă cu caracter permanent, nu-i afectează chiar total viața. Acesta este motivul pentru care magistrații Curții de Apel București au decis să scadă de la 1.000.000 la 200.000 de euro daunele pe care le primește de la Compania Națională de Autotrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) studenta Georgiana Elena Ghegeliu în urma unui accident rutier în care și-a pierdut un braț.
Astfel, în motivarea hotărârii, judecătorii Curții de Apel București constată că suma acordată de Tribunalul București nu poate fi considerată drept rezonabilă, această concluzie fiind determinată în principal de argumente legate de urmările pe care pierderea braţului drept le are sub toate aspectele în viaţa reclamantei.
Deşi pierderea menţionată are natura unei infirmităţi cu caracter permanent, nu poate fi negat faptul că aceasta nu limitează, de exemplu, posibilitatea de deplasare autonomă a reclamantei. De asemenea, chiar dacă, aşa cum s-a arătat, accesul la o activitate profesională este limitat, fiind necesare eforturi suplimentare, totuşi aceasta nu poate echivala cu o situaţie de îngrădire totală a acestei posibilităţi.
Curtea de Apel București
Interesant este că principalul argument invocate de juriștii CNADNR în fața Curții de Apel pentru scăderea daunelor a fost acela că despăgubirile urmează a fi plătite din fonduri publice. Magistrații au respins argumentul de sursa din care urmează să fie plătite daunele în condițiile în care s-a stabilit culpa CNADNR.
Ţinând seama de aspectele de fapt de natura celor arătate anterior, raportându-se, totodată, la repere jurisprudenţiale în aceeaşi materie, Curtea apreciază că suma de 200.000 de euro reprezintă o reparaţie justă şi echitabilă a prejudiciului moral suferit de reclamantă, reţinând în plus că argumentul legat de sursa din care urmează să fie plătite despăgubirile este fără nicio relevanţă din perspectiva regulilor aplicabile în materia răspunderii civile delictuale.
Curtea de Apel București
Cristi Ciupercă