3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:33
No menu items!

De ce ar trebui să treacă STS la Ministerul de Interne

spot_img

sts

Trecerea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) este binevenită nu doar din perspectiva îmbunătățirii modului de intervenție în situații de urgență, ci și pentru restabilirea adevărului istoric.

  • Datele istorice postate chiar pe site-ul STS arată că serviciul a funcționat încă de la înființare, în cadrul MAI.

Astfel, până în 1948, în România exista Oficiul Central care asigura legăturile de comunicații ale Casei Regale și ale Parlamentului. Prin începerea militarizării structurilor statului, Oficiul Central devine Direcția a VIII- a Tehnică de pe lângă Direcția Generală a Securității Poporului. În anul 1953, direcția trece în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. În anul 1969, ia ființă o unitate de transmisiuni, încadrată tot în Ministerul Afacerilor Interne care preia toate activitățile privind telecomunicațiile guvernamentale. Din 1973 și până în decembrie 1989, când este preluată de MApN, unitatea va funcționa  – sub denumirea de Unitatea de Transmisiuni „R” – în cadrul Comandamentului pentru Tehnică Operativă și Transmisiuni din Ministerul de Interne. Unitatea de Transmisiuni „R” avea ca principale atribuții asigurarea legăturilor telefonice, radiotelefonice, telegrafice, radiotelegrafice, pentru aparatul central și teritorial al statului român.

  • Bunele practici implementate de o serie de state greu încercate, dar care pot reprezenta oricând, la nivel mondial, un exemplu în materie de intervenții în situații de urgență (cum este Japonia) au înglobat serviciile de comunicații speciale în structura ministerelor de afaceri interne. Ori, din această perspectivă – a situațiilor de urgență – locul STS este cu certitudine la MAI. De altfel, în nota de fundamentare a proiectului de lege privind trecerea STS la MAI, inițiatorii arată că „funcţionarea în cadrul aceluiaşi minister a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi a Departamentului de telecomunicaţii speciale şi a altor structuri din cadrul MAI este de natură să contribuie la creşterea performanţei în centralizarea şi gestionarea informaţiilor necesare pentru derularea acţiunilor de intervenţie„.

Raluca Dan