3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 17:38
No menu items!

De ce a sucit DNA dosarul lui Mircea Băsescu?

spot_img

Andi Topala

  • Andi Topală

Avocatul Pavel Abraham, apărătorul familiei lui Bercea Mondial, a anunțat că DNA-Structura Centrală a schimbat încadrarea juridică în dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat de acte de corupție din cumpărare de influență în trafic de influență.

Trec peste faptul că, oficial, procurorii de la București nu au avut justificarea „confiscării” dosarului de la colegii constănțeni. Ancheta abia fusese demarată și nu se putea considera ca argument tărăgănarea ei sau volumul prea mare de muncă al procurorilor de la Serviciul Teritorial Constanța. Nici în cazul lui Nicușor Constantinescu nu pot găsi o justificare oficială în momentul preluării dosarului de la Constanța. Dar, repet, aceasta ar fi varianta oficială.

Neoficial, povestea poate fi privită în diferite chei. Una ar fi excesul de zel al oamenilor Codruței Kovesi. Și mă refer la stilul de lucru al adjunctului Marius Iacob, adus de la Parchetul General. Ținem minte cum prelua din teritoriu orice dosar cu încărcătură și impact public. Așa procedează și la DNA. Asta după desființarea unor structuri teritoriale care nu corespundeau profilului.

O altă cheie se regăsește chiar în ceea ce a declarat avocatul Abraham – schimbarea încadrării juridice din cumpărare de influență în trafic de influență. Din punctul meu de vedere această manevră procedurală ascunde încercarea de a-l scăpa pe Mircea Băsescu de urmărire penală. Am citit cu atenție ce prevăd articolele din Codul Penal referitoare la cele două infracțiuni. Cumpărarea de influență presupune „promisiunea unei persoane care lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public”, în timp ce traficul de influență înseamnă „primirea ori pretinderea de bani de către o persoană care lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar”.

În traducere liberă, dacă filmele depuse de rudele lui Bercea Mondial arată că Mircea Băsescu a primit niște bani fără a promite ceva pentru ei, traficul de influență nu poate fi susținut. În cazul cumpărării de influență, articolul din Codul Penal prevede promisiunea, oferirea sau darea de bani unei persoane care lasă se se creadă că are influență, ceea ce, în cazul lui Mircea Băsescu, ar fi putut fi probată mult mai ușor.

Una peste alta, dacă filmele depuse ca probe arată că fratele președintelui României a pus mâna pe bani, rămâne întrebarea pentru ce i-a luat. Vreun împrumut? Vreun cadou? Cadou a primit și Maria Băsescu – o salbă cu o mahmudea. Dar Cioabă nu a făcut plângere de cumpărare de influență pentru ca PMP să semneze protocol de colaborare cu partidul romilor. Nu e timpul pierdut.