Președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, arestat preventiv într-un dosar instrumentat de DNA, conducea în județ o adevărată rețea de corupție integrată. Potrivit mediafax, procurorii DNA îl plasează pe Duicu în centrul grupării, alături de șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, arestat și el pentru 29 de zile de magistrații Curții de Apel București.
Adrian Duicu și-ar fi folosit influența politică pentru a-l menține în funcție și pentru a-l promova la București, într-o funcție de conducere la IGPR, pe șeful Poliției Județene, Ștefan Ponea. Astfel, conform mediafax, președintele CJ Mehedinți s-ar fi lăudat că șeful Poliției Române, Petre Tobă ar fi fost chemat la Guvern de premierul Victor Ponta, atunci când el s-ar fi dus la acesta în birou.
Potrivit referatului procurorilor prin care au cerut arestarea preventivă a lui Adrian Duicu şi a lui Ştefan Ponea, relaţia de trafic de influenţă a celor doi s-a conturat în jurul dosarului de conflict de interese în care şeful CJ era pus sub acuzare de Agenţia Naţională de Integritate.
Astfel, Adrian Duicu căuta modalităţi prin care să scape de dosarul său de la ANI. Procurorii spun că acesta a cerut şi opinia juridică a unui actual membru al CSM, Norel Popescu, preşedinte al Tribunalului Mehedinţi în 2013. Dosarul de incompatibilitate al lui Duicu de incompatibilitate a avansat, anchetatorii susținând că președintele CJ Mehedinți ar fi încercat să obţină de la Curtea Supremă o strămutare şi una de suspendare a procesului. Șeful IPJ Mehedinţi, Ștefan Ponea îi promitea lui Duicu, prin relaţiile sale, protecţie împotriva anchetelor sau că „îi rezolvă” dosare aflate în instanţă. Pe palierul doi al reţelei ar fi rudele şefului IPJ, soţia sa fiind procuror cu funcţie de conducere. De asemenea, sora şefului IPJ este judecător pe cauze civile şi cea care a judecat favorabil dosarul în care ANI îl acuza pe Duicu de conflict de interese.
În schimb, Duicu i-ar fi promis șefului IPJ că soţia sa Elisabeta Ponea va fi promovată la Parchetul General sau chiar la DNA. Din referatul DNA reiese că Ponea i-ar fi cerut lui Duicu și ca Primăria Orşova să îi concesioneze tatălui său o serie de terenuri la preţuri mici.
Adrian Duicu, Constantin Ponea şi şeful PSD Orşova, Constantin Popescu au fost arestaţi preventiv de judecătorul Dorel George Matei, de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru mai multe infracţiuni de corupţie. În faţa instanţei, Duicu s-a apărat şi a negat traficul de influenţă. Acesta a spus că toate discuţiile redate de DNA sunt „amicale şi fireşti” între prieteni.
Cu privire la domnul Ponea, ne cunoaştem de mai mulţi ani, fiind concitadini, iar în ultima periodă am lucrat şi unul cu celălalt având în vedere funcţiile deţinute. Mai mult, de cât atât este şi membru al Agenţiei Teritoriale de Ordine Publică care se află în subordinea Consiliului Judeţean. Precizez că niciodată nu a existat între mine şi domnul Ponea niciun pact sau înţelegere care să-l promovez în vreo funcţie sau vreun dosar de judecată. Referitor la discuţiile avute cu domnul Ponea transcrise la dosarul cauzei şi referitoare la venirea sa şi a soţiei la Bucureşti, erau doar discuţii amicale şi fireşti între doi oameni cunoscuţi, amici, nicidecum condiţii impuse reciproc,
citează mediafax din motivarea magistraților.
M.N.