Vremea este mai caldă și în acest an, de Crăciun. Temperaturile ajung și la 17 grade, cu 14 grade peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă. „Vom avea un Crăciun cald, aşa cum de altfel ne-am obişnuit în ultimii ani să avem, să vorbim de perioada sărbătorii Crăciunului şi a trecerii dintre ani de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit. Practic, şi ultimele ierni ne-au adus în această perioadă o vreme mai caldă, cel puţin în zonele mai joase de relief, şi, din păcate, fără strat de zăpadă”, a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.
Avem din ce în ce mai puține ninsori comparativ cu deceniile anterioare — nu doar în ziua de Crăciun, dar în general, în timpul iernii.
Fizicianul Bogdan Antonescu a analizat, pe InfoClima.ro, datele din perioada 1950 – 2022, analiză fiind limitată la câteva orașe și realizată doar pentru ziua de Crăciun. Este important de subliniat și că vremea de Crăciun este un fenomen local și care poate varia mult de la o regiune la alta.
La București grosimea stratului de zăpadă nu a depășit 20 cm în ultimii 10 ani. Iar din acești 10 ani, doar jumătate au fost cu zăpadă, o schimbare majoră, comparativ cu deceniile anterioare.
O schimbare asemănătoare este valabilă și pentru Timișoara.
La Iași și Cluj s-a observat o creștere în ultimul deceniu, de Crăciun, cu un strat mic de zăpadă.
Potrivit analizei Infoclima, temperatura medie globală a crescut cu aproximativ aproximativ 1.2°C față de perioada preindustrială (1850-1900), iar asta poate însemna ierni mai blânde, cu temperaturii de Crăciun mai ridicate în prezent și cu schimbări în distribuția precipitațiilor, comparativ cu deceniile anterioare.
Astfel, în loc să avem un strat consistent de zăpadă și frig avem o vreme mai călduroasă și fără zăpadă sau chiar cu ploi în timpul sărbătorilor. Dar tendința pentru următoarele decenii este către ierni din ce în ce mai blânde.
Dar asta nu înseamnă că nu vom mai avea fenomene extreme în timpul iernii, ninsori abundente, viscole, în toate regiunile României, nu doar în cele montane. Există studii care leagă schimbările climatice de modificările curentului jet și ale vortexului polar cu o influență directă asupra fenomenelor extreme din timpul iernii.
Adina Bucur Silav