Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat, referitor la propunerea ca adaosul comercial să fie plafonat pentru toate alimentele româneşti, că în maxim o lună proiectul în acest sens va fi aprobat.
„În momentul de faţă ştim că avem o ordonanţă pentru cele 21 de produse care este prelungită până la data de 31 decembrie. Din datele statistice, din indicele preţului de consum, din datele pe care le furnizează Consiliul Concurenţei se vede clar o scădere între 8-32% la alimentele care au avut plafonare la adaos comercial. În momentul de faţă suntm în discuţii, am fost şi în Parlamentul României invitat de colegii de la Comisia Economică, am discutat cu retailerii, am discutat şi cu o parte din procesatori care au fost delistaţi de către marii retaileri cu produse de calitate superioară. Aici pot să vă dau un exemplu atunci când am luat decizia şi am băgat magiunul în plafonarea adaosului comercial. Magiunul avea un adaos comercial practicat de 70-80%, în momentul de faţă are un adaos limitat de 20% iar preţul la raft a scăzut foarte mult. Dacă de la procesator pleca cu 9 lei era pe raft şi cu 28 de lei, acum de când este plafonat adaosul comercial magiunul s-a ieftinit foarte mult”, a explicat Florin Barbu, într-o intervenţie telefonică, vineri, la postul B1 Tv.
„Nu am intervenit niciodată în piaţă dacă ar fi o piaţă stabilă, lucrul acesta ne face ca pe o perioadă să intervenim şi având în vedere practica pe care am pus-o cu adaosul comercial, am luat decizia ca toate produsele care sunt procesate în România să aibă un adaos comercial de 20%”, a continuat ministrul Agriculturii.
El a subliniat că actul este aproape finalizat. În 11 vor avea loc primele întâlniri cu procesatorii și în 12 cu retailerii, iar în maxim o lună acest proiect poate fi aprobat.
Adina Bucur