3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:13
No menu items!

De-ale somnului

spot_img

De-ale somnului

Somnul, stare fiziologică de repaus total, în care organismul se reface pentru a-şi putea relua activitatea de fiecare zi, este esenţial oricărei fiinţe umane. Savanţii nu au reuşit să înţeleagă total fenomenul, însă există suficiente informaţii despre ceea ce ni se întâmplă în timpul somnului.

În funcţie de vârstă, fiecare om are nevoie de un anumit număr de ore de somn zilnic: bebeluşii/16 ore, copiii 3-12 ani/10 ore, adolescenţii 13-18 ani/9 ore, adulţii 19-64/8 ore, bătrânii peste 65 ani/6 ore.

Somnul este mai important decât mâncarea – decesul cauzat de foame survine în doua săptămâni, iar cel cauzat de lipsa somnului survine în doar zece zile.

Un somn mai lung de opt ore sau mai scurt de şase ore pe noapte creşte considerabil riscul de maladii şi accidente cardiovasculare.

În timpul somnului, organismul eliberează hormoni care ajuta celulele şi creierul să se regenereze, si elimina toxinele acumulate peste zi.

Visele sunt normale – persoanele care nu visează niciodată au tulburări de personalitate.

Nu există vise ştiinţifico-fantastice, visăm persoane şi locuri pe care le-am mai văzut, chiar dacă nu ni le amintim. „Premoniţiile” reprezintă un concept asupra căruia oamenii de ştiinţă nu s-au pronunţat încă.

După cinci minute de la trezire, jumătate din vis s-a şters, iar după alte zece minute nu ne mai amintim aproape nimic din vis.

12% dintre oameni visează alb-negru, dar procentul era mai mare înainte de apariţia televizoarelor color.

Parasomnia reprezintă totalitatea tulburărilor ce însoţesc somnul, normale în timpul copilăriei şi patologice dacă persistă la maturitate.

Poziţia în care dormim spune multe despre personalitatea unui om – poziţia fetusului este preferată de 41% dintre oameni, iar poziţia soldatului este adoptată de 8% dintre oameni.

Unul din patru cupluri căsătorite dorm în paturi separate – persoanele în vârstă sunt deranjate de sforăitul partenerului sau de alte tabieturi ale acestuia.

Persoanele în vârstă de peste 60 de ani dorm mai bine decât cele mai tinere – adulţii tineri se confruntă cu situaţii stresante, factori ce perturbă somnul.

C.N.