3 C
București
marți, 7 ianuarie 2025 - 4:14
No menu items!

De 20 de ani, pe 3 decembrie, este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

spot_img

Începand cu anul 1992, pe 3 decembrie este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, fiind proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).

Cei zece ani au constituit o perioadă de conştientizare, de dezvoltare şi implementare a unor programe destinate îmbunătăţirii situaţiei acestei categorii sociale defavorizate.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent, aproximativ 650 milioane de persoane (10% din populaţia lumii), trăiesc cu un handicap. Între misiunile OMS se regăseşte şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru persoanele cu handicap, prin eforturi naţionale, regionale şi globale.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi are ca obiectiv promovarea înţelegerii în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi bunăstării acestora. Este o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Oficial, în România trăiesc 691.500 persoane cu dizabilităţi, dintre care aproape 90.000 sunt copii.

În țara noastră, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este marcată prin manifestări organizate sub patronajul centrelor de recuperare şi de educaţie specială, al inspectoratelor şcolare şi al guvernului.

Preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD), Mădălina Turza, a declarat că Ziua Internaţională a Dizabilităţii a fost marcată în acest an prin organizarea evenimentului sportiv „Spinning for Disability”, care reprezintă „un gest simbolic’” pentru susţinerea drepturilor copiilor cu dizabilităţi.

Biblioteca Naţională a României este prima instituţie publică care a primit luni certificatul de accesibilitate pentru persoane cu dizabilităţi din partea Fundaţiei Motivation, în cadrul unui proiect „Marca Accesibilităţii şi Harta Accesibilităţii”, finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională.

Cu ocazia efectuării unui tur de vizitare a sălilor şi spaţiilor Bibliotecii, un grup de persoane în fotoliu rulant a apreciat luni spaţiul accesibil şi deschis al acestei instituţii, dotat cu lifturi speciale. Grupul a vizitat uşor sala de lectură şi sala cataloagelor, iar mesele de citit sunt special realizate pentru a putea primi şi persoane în fotolii rulante.

Cu acest prilej, în municipiul Botoşani, aproximativ o sută de persoane au participat, luni, la un marş de solidaritate cu persoanele cu handicap, acţiunea fiind organizată de Fundaţia Star of Hope.

La Brașov, începând cu ora 17.00, la Centrul Cultural Reduta, unde este organizată şi o expoziţie cu produse executate de persoane cu dizabilităţi vor avea loc o serie de manifestări culturale cum ar fi, scenete, teatru scurt, colinde prezentate de persoane cu dizabilităţi.

La Bacău, ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi a fost marcată prin organizarea de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului /DGASPC/ Bacău a unei acţiuni complexe sub genericul „Şi eu sunt ca voi!”.

Evenimentul a fost deschis la Sala de Atletism, de o manifestare sportivă în care s-au întrecut 60 de rezidenţi, copii şi adulţi, din toate centrele aflate in subordinea DGASPC, precum şi zece copii şi tineri ocrotiţi în cadrul Asociaţiei „Sindrom Down” Bacău.

Participanţii au optat pentru una din probele de alergare 50 m, 200 m si 2.000 m, săritura în lungime cu avânt, săritura de pe loc şi aruncarea greutăţii. O.D.