Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat, miercuri, că peste 2.000 de deținuți și aproximativ 1.600 de angajați au fost formați în domeniul tehnologiei informației și comunicații (TIC), printr-un proiect POSDRU.
Prin proiectul ”Pregătire TIC la standarde europene în sistemul penitenciar românesc” s-a avut în vedere pregătirea a 2.007 de deținuți cu vârste cuprinse între 16 și 54 de ani, care au urmat cursuri de operator introducere, validare și prelucrare date sau competențe informatice, pentru a-și îmbunătăți accesul pe piața muncii după executarea pedepsei.
ANP precizează că, prin proiect, s-a avut în vedere și formarea a 1.602 de angajați ai sistemului penitenciar în cadrul cursurilor ECDL Start/Complet-Operator introducere, validare și prelucrare date. În urma cursurilor, angajații și-au perfecționat competențele și modalitățile de abordare utilizate în activitatea desfașurată, devenind mai eficienți.
Șeful Serviciului Cooperare și Programe din cadrul ANP, Cristian Pleșa, susține proiectul și menționează că tehnologia schimbă tot ceea ce înseamnă relații sociale și economice.
„Astăzi, poate, sau mâine, oricum foarte curând, cel care nu va ști să lucreze cu calculatorul poate fi considerat analfabet. Din acest punct de vedere, noi îi pregătim pe deținuți să poată fi adaptați la tot ce înseamnă piața muncii, să câștige mai ușor un loc de muncă. Nu putem afirma, cu siguranță, că vor fi angajați sau nu când vor ieși pe poarta penitenciarului, dar cu siguranță au o șansă în plus pentru simplul fapt că, dacă cunosc tainele calculatorului, pot să-și facă singuri un CV, să și-l printeze, pot trimite e-mailuri, corespondențe sau căuta joburi”, a precizat Cristian Pleșa.
Daniela Marinescu