6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:52
No menu items!

Datele MAI: 18.748 de secții de votare în România, 30.000 de polițiști și jandarmi angrenați

spot_img

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, a declarat că votul a început la ora 7 dimineața fără incidente deosebite, peste 30.000 de angajați fiind mobilizați ca votul să se desfășoare normal. Peste 500 de tineri au împlinit, duminică, 18 ani și pot vota pentru prima oară.

Ministrul Afacerilor Interne , Marcel Vela, a fost primul alegător care a votat, duminică, la secția de votare de la Liceul „Jean Monnet” din Capitală, el precizând că votul este o datorie morală pe care o au românii, din respect pentru cei care au murit acum 30 de ani pentru acest drept.

Conform MAI, la prima oră duminică dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne, care pe parcursul nopții au asigurat paza secțiilor de vot din țară, le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, iar la ora 7, procesul de vot a început fără incidente deosebite.

La alegerile prezidențiale, pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani. 534 de tineri au împlinit chiar astăzi 18 ani și pot vota pentru prima dată.

NU AU DREPT DE VOT: debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii pot vota la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. Alegătorul care astăzi se află în altă localitate decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota în localitatea respectivă, la orice secție de votare.

În ceea ce privește cetățenii care au domiciliul în București și care astăzi se află în București, aceștia pot vota doar la secția de vot la care sunt arondați din sectorul unde își au domiciliul, deci nu pot vota la secțiile din alt sector.

Pe parcursul zilei de astăzi, aproximativ 37.000 de angajați ai MAI sunt mobilizați pentru asigurarea desfășurării alegerilor în condiții de siguranță.

13.800 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri operative ale ministerului asigură ordinea publică la nivel național, iar 3.600 de specialişti au ca misiune soluționarea sesizărilor privind posibile incidente electorale.

Alți 20.000 de angajați ai MAI asigură paza și protecția celor 18.748 de secții de votare din întreaga țară.