2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:43
No menu items!

Daraban, CCIR: Vrem să însoțim decidenții politici în misiunile economice externe

spot_img

România are nevoie să-și extindă piețele de export prin diplomație economică și prin colaborare cu decidenții politici pentru accesarea piețelor tradiționale, a afirmat marți Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Declarațiile au fost făcute la București, la reuniunea Comitetului Național International Chamber of Commerce (ICC) România. La eveniment, au mai fost prezenți Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial pentru probleme economice, Costin Borc, ministru al Economiei, și Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe.  

Declarații Daraban:

  • Avem nevoie de acea diplomaţie economică, să ieşim din graniţele UE în ceea ce priveşte comerţul exterior şi avem nevoie ca firmele românești să cucerească cât mai mult din piaţa internaţională. 70% din comerţul exterior al României este către Uniunea Europeană, 15% către ţările europene non-UE şi mai rămân 15% overseas şi vreau ca, alături de subcomisiile pe care le vom înfiinţa pe domenii de activitate în ICC, să constituim un grup de însoţire a decidentului politic în misiunile economice externe astfel încât, împreună cu dânşii, să accesăm acele pieţe pe care le-am ignorat cu desăvârşire în ultimii 26 de ani.
  • ICC este singura organizaţie de business la nivel internaţional care are acces direct la ONU, la OECD, la Organizaţia Mondială a Comerţului, la FMI şi dispune de o reprezentare la nivel de 130 de ţări din care, bineînţeles, fac parte Camerele de Comerţ Naţionale şi principalii actori economici.

Declarații Cosmin Marinescu:

  • Mare parte din creşterea economică a României provine din economiile emergente. Ele însele sunt supuse unor incertitudini financiare şi unor ajustări structurale.
  • Economia europeană încă suferă la capitolul competitivitate şi, în special, în dimensiunea sa antreprenorială şi investiţională. Bineînţeles că, în 2016, România va fi pe podiumul creşterii economice din UE, cu un ritm de creştere de peste 4%, în condiţiile unui avans foarte mare al consumului.
  • Această creştere a consumului ar trebui să se bazeze pe procese durabile în planul productivităţii şi că trebuie acordată atenţie laturii calitative a creşterii economice, ajustărilor structurale care să aducă îmbunătățirea productivității şi o creştere durabilă.

 

Declarații Costin Borc:

  • CCIR trebuie să-şi reia locul foarte important în sprijinirea mediului de afaceri, în dialogul instituţional cu administraţia şi Guvernul şi doresc din ce în ce mai mult ca la întâlnirile pe care le avem cu mediul de afaceri primul loc să fie al CCIR, fiindcă eu văd în CCIR un pilon, un partener important pentru noi în astfel de discuţii.

 

Declarații Lazăr Comănescu:

  • Este un moment foarte important de revitalizare a unui organism, ICC România, un pas pentru deschiderea de noi oportunităţi pentru mai multă implicare, participare a României la ceea ce numim relaţii economice internaţionale.
  • Vreau să subliniez dedicaţia Preşedintelui CCIR în a se implica mult mai mult în demersuri de care România are nevoie, de consolidare a dimensiunii economice, a politicii externe româneşti. Este nevoie ca această componentă a diplomaţiei româneşti să fie mai puternică şi sunt convins că prin implicarea Comitetului Naţional ICC România aceste lucruri se vor consolida.

V.B.