1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:28
No menu items!

Daniel Morar la momentul bilanțului

spot_img

Fostul procuror şef  de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, şi-a făcut bilanţul, după ce s-a aflat şase ani în fruntea acestei instituţii.

El spune că mandatul său a însemnat trecerea de la cercetările faptelor penale mărunte şi nerelevante, la marile afaceri de corupţie în care erau implicate nume importante de demnitari şi înalţi funcionari ai statului.

Daniel Morar a afirmat că numărul dosarelor a crescut de la an la an. Dacă în 2008 numărul cazurilor instrumentate a fost sub o sută, în 2011 s-a ajuns la 298 de inculpaţi care au primit soluţii definitive iar în 2012 la 552.

Mai bine de jumătate dintre cei condamnaţi în intervalul 2005-2012 aveau funcţii publice şi înalte demnităţi în stat. Printre aceştia un prim-ministru, un ministru şi un secretar de stat, opt parlamentari, 26 de primari şi viceprimari, 6 membri de consilii judeţene, 26 de magistraţi şi 164 de poliţişti. Pe lângă aceștia au mai fost condamnați, conform spuselor lui Daniel Morar, 50 de directori de regii și societăți cu capital de stat și 60 de angajați din cadrul instituțiilor de control (ANAF, Garda Financiară, Curtea de Conturi)

Momentul raportului coincide  cu reluarea anchetelor pe tema pretinselor fraude din timpul referendumului pentru demiterea preşedintelui însă procurorul şef DNA nu a dat informaţii despre aceste acţiuni.

Daniel Morar, care se află acum interimar în funcţia de procuror general, a fost acuzat de criticii săi că ar fi acţionat împotriva adversarilor politici ai PDL şi Traian Băsescu.

El a fost numit pe post în 2005 și reînvestit pe 12 februarie 2009 prin decret al președintelui Traian Basescu la propunerea ministrului Justitiei de la acea vreme Catalin Predoiu.

De la încetarea celui de-al doilea mandat, Daniel Morar a fost delegat de două ori ca procuror șef al DNA prin ordin al procurorului general al României Laura Codruța Kovesi.

Potrivit legii, procurorul general al României poate semna delegarea procurorului șef al DNA pe o perioada de șase luni, de mai multe ori, până ce ministrul Justitiei numește o nouă persoană care să candideze pentru aceasta functie.

Daniel Morar a fost delegat, începând cu 2 octombrie, în funcția de procuror general pentru a asigura interimar șefia la Ministerul Public.

Sistemul judiciar din România se află sub monitorizartea Comisiei Europene în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare pentru a constata celeritatea şi acurateţea anchetelor şi proceselor penale. (S.S.)