4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:12
No menu items!

Daniel Horodniceanu, aviz pozitiv pentru șefia DIICOT

spot_img

CSM a dat aviz pozitiv numirii lui Daniel Constantin Horodniceanu ca procuror șef al DIICOT, după interviul acestuia în fața Secției pentru procurori

horodniceanu

Conform reglementărilor, procurorul-șef al DIICOT este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

În proiectul său de management, Horodniceanu a făcut referire la arestarea fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, aratând că vrea „readucerea încrederii în cadrul colectivelor, în special în cel al Structurii Centrale, grav afectate, în special psihologic, după evenimentele din ultimul trimestru al anului 2014, ceea ce a dus la un blocaj ce a cauzat și o diminuare a dorinței de performanță a procurorilor”.

În cadrul interviului, Constantin Horodniceanu a răspuns mai multor întrebări puse de membrii Secției pentru procurori din CSM.

Florentina Gavadia l-a întrebat pe Horodniceanu cum va reacționa dacă, la un moment dat, află că un procuror de la un serviciu teritorial al DIICOT discută la o masă cu un politician de rang înalt despre dosare.

În primul rând, voi încerca să verific dacă informația este reală. Voi căuta să văd dacă relația dintre procurorul respectiv și persoana cu care stă de vorbă este dinainte ca acesta să devină procuror. Voi căuta să am o discuție cu procurorul respectiv, pentru a vedea ce l-a animat să poarte discuția la respectiva masă. După ce voi face toate verificările și, dacă voi constata că această discuție s-a purtat asupra activității procurorului, voi solicita procurorului general să ia măsurile legale. Titularul acțiunii disciplinare este procurorul general, eu sunt subordonat procurorului general al României.

Daniel Horodniceanu la CSM

Tot în cadrul interviului, Horodniceanu a spus, la capitolul defecte, faptul că nu face mult sport.

Alte întrebări au vizat recuperarea prejudiciilor din infracțiuni, combaterea grupărilor de criminalitate organizată, apariția unor conflicte de competență între DIICOT și alte structuri de parchete, probleme de imagine cu care se confruntă DIICOT.

Avizul CSM este consultativ, numirea urmând să fie făcută de șeful statului.

M.N.