Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, cercetat de DIICOT în dosarul „Black Cube”, a făcut câteva dezvăluiri, luni seară, în emisiunea lui Victor Ciutacu, a România TV.
Daniel Dragomir a încercat să explice diferența dintre sistem și „deep state”, acel sistem paralel. „Sistemul în ceea ce priveşte un stat e diferit faţă de «deep state». Eu am fost un membru al sistemului, acesta e format din miile de oameni din instituţiile de forţă şi care zi de zi îşi desfăşoară activitatea pentru interesul statului. În interiorul sistemului avem o diferenţă terminologică care e pregnantă şi se vede prin abuzuri, acel stat paralel e altceva decât sistemul, e o clică, o mafie, e mult spus mafie, pentru că mafia are reguli. În acest caz, o gaşcă de băieţi şi fete care utilizează instituţiile şi sistemul în scop personal, începuseră să se vadă din 2009. Ceea ce s-a întâmplat atunci nu s-a întâmplat răzleţ în 2009”, a spus Daniel Dragomir.
Fostul șef al Grupării Sectoare Informativ-Operativ din cadrul Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului a dezvăluit că ofițerii SRI făceau rechizitoriile pe care procurorii DNA doar le semnau, ulterior, acestea ajungând în instanțe. „Se trimiteau bilețele către judecătorii care aveau relații cu șefi SRI, pe bază de șantaj pe arhiva SIPA și către ofițerii acoperiți din Justiție. Procurorii DNA contrasemnau rechizitoriile făcute de juriștii SRI şi le trimiteau la instanţă, în speranţa că onor câmpul tactic va asigura traseul necesar. Se trimiteau bilețele către judecătorii anume desemnați. Se miza, în primul rând, pe relațiile personale dezvoltate în timp. În al doilea rând, pe șantaj. De la SIPA până la vremurile mai noi, pe baza interceptărilor telefonice. În al treilea rând, cu ajutorul ofițerilor acoperiți din Justiție, ceea ce este ilegal”, a spus Dragomir.
El a precizat că l-a informat pe Coldea, în cadrul unei discuții, în biroul acestuia, că SRI încalcă legea. Era vorba de setea de putere, de control, dorința de a controla. Nu doar zonele justiției. Și este mult interes personal”, a spus Daniel Dragomir.
Puterea lui Coldea s-a manifestat între 2009 si 2013, când mai mulți oameni de afaceri, politici, societatea civilă au fost interceptați cu mandate de siguranță națională. „Judecătorul care a dat mandat, acum e deputat”, afirmă Dragomir.
„Ani de-a rândul ziariști, politicieni, afaceriști au fost spionați pentru suspiciuni de siguranță națională cu ordin de la Coldea”, a spus Dragomir.
El a adăugat că „există entități de afaceri din România care au fost ținta acestui stat paralel de care vorbim și care reprezenta o amenințare fie prin putere, forța financiară, influența externă și aceștia trebuiau distruși, în special în zona de media se acționa așa. Au avut loc preluări ostile și închideri de businessuri”.
„Mandatele de siguranță națională se referă la un prim exemplu, una din modalitățile în care oameni din media, oameni de afaceri și oameni politici au fost interceptați în ultimii ani. În acest caz vorbim de perioada 2009-2013”, scrie Daniel Dragomir pe blogul său.
„În luna februarie 2014, după ce a avizat toate cererile de eliberare a mandatelor în cauză din poziția de șefă a Parchetului General, doamna Kovesi solicita toate aceste mandate pentru a le utiliza în dosare de corupție, de data aceasta din poziția de șefă a DNA”, a spus fostul ofițer SRI.
Andrei Tudor