Audiat miercuri în Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI, fostul ofițer Daniel Dragomir a declarat că a prezentat o listă cu 19 jurnaliști care au avut ”legături neprincipale” cu ofițeri SRI. De asemenea, Dragomir a sugerat Comisiei să audieze 9 patroni de presă, pentru a vedea ce legături au avut aceștia cu SRI și cum au fost finanțați de Florian Coldea și George Maior. Aceste declaraţii au fost făcute, potrivit fostului ofițer SRI, în contextul dezvăluirilor despre „culoarul media” şi „statul paralel”.
„Am venit astăzi în fața comisiei SRI să vorbesc despre adevăr și despre libertate. Despre adevărul știrilor și libertatea presei.
Am prezentat informații despre culoarele media pe următoarele segmente:
⁃ jurnaliști unelte ale statului paralel, aflați în legătură unor ofițeri de informații sau a unor structuri de parchet. Am început a prezența 19 nume. Oameni aflați în contact cu structurile de forță, care au primit de-a lungul timpului informații privilegiate, clasificate și au primit ordine pentru a atacă ținte politice sau opozanți.
⁃ Trusturi media fondate și susținute de structuri de informații. Mod de lucru, mod de finanțare și cum au fost coordonate operativ. Am propus audierea a 9 patroni de media pentru a da explicații în față comisiei cu privire la implicarea structurilor de forță.
⁃ Trusturi media atacate de statul paralel și fosta conducere a SRI, modul de distrugere a opozanților politici și cooperarea abuzivă cu parchetele.”, a scris Daniel Dragomir, după audiere, pe blogul inițiativei civice „România 3.0”
„Culoarul media a fost utilizat pentru a distruge companii, oameni și destine. Pentru a pune pumnul în gură libertății presei. Pentru a <<aresta>> România în cea mai perfidă formă, linșajul mediatic, răspândirea de informații clasificate, campaniile de presă și distrugerea economică a presei libere.„, a punctat fostul ofițer SRI în mesajul său.
Acesta a precizat că a prezentat Comisiei și un punct de vedere cu privire la ofițerii acoperiți din media.
„În final, am prezentat comisiei un punct de vedere cu privire la ofițerii acoperiți din media. Am rugat comisia să evalueze și să analizeze posibilitatea legislativă a interzicerii prin lege a activităților SRI în mass media, inclusiv prin interzicerea firmelor acoperite sau a agenților acoperiți în presă. Uneltele statului paralel au fost folosite abuziv, în mod ilegal, imoral și reprobabil împotriva propriei populații. Consider că aceste acte împotriva României trebuie să înceteze și trebuie investigate de urgență. Îmi exprim speranța că pentru prima dată în istoria noastră modernă, o comisie parlamentară va investiga implicarea ilegală și neconstituțională a serviciilor de securitate în mass media și va reuși să redea libertatea presei românești.”, a conchis Daniel Dragomir.
Miercuri, la finalul audierii sale, Daniel Dragomir anunța că a furnizat Comisiei o listă de 19 jurnaliști care au întreținut relații „neetice și neprincipiale” cu ofițeri SRI.
„Am venit astăzi să vorbesc despre adevăr și despre libertate. Am prezentat câteva lucruri pe trei direcții concrete. Despre ceea ce aș numi eu unelte din media ale statului paralel. Am furnizat o listă de 19 persoane care au întreținut relații neetice și neprincipiale cu oameni din serviciile secrete, care au primit informații privilegiate, oameni care au primit chiar și informații clasificate din dosare. Am vorbit despre trusturi de presă care au beneficiat de sprijinul fostei conduceri a SRI, asigurată de Florian Coldea și George Maior. Am discutat și despre trusturile de presă care au fost atacate de SRI, trusturi media care erau considerate opozante. (…)
Un alt lucru pe care l-am propus Comisiei este audierea a nouă patroni de presă, care au beneficiat de sprijin financiar și logistic din partea domnului Maior, din partea domnului Coldea. Vorbim de foarte mulți bani, de milioane de euro”, a declarat Daniel Dragomir, după audiere.
R.D.