Danezii au votat în majoritate covârşitoare, aproximativ 67%, pentru aderarea la politica de apărare a UE, după ce s-au centralizat 99% din buletinele de vot.
Danemarca era singura țară din blocul comunitar care nu făcea parte din această politică. Miercuri, aproape 67% dintre danezi au votat în cadrul unui referendum pentru a pune capăt acestei derogări, care datează de la Tratatul de la Maastricht din 1993.
„În seara asta, Danemarca a trimis un semnal important. Aliaţilor noştri din Europa şi NATO şi lui Putin. Arătăm că atunci când (preşedintele Vladimir) Putin invadează o ţară liberă şi ameninţă stabilitatea în Europa, noi ceilalţi ne unim”, a declarat premierul Mette Frederiksen în faţa partizanilor săi. „A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă şi este o Europă după”, a adăugat ea.
Stat membru din 1972, Danemarca şi-a manifestat pentru prima dată euroscepticismul respingând în 1992, cu 50,7% din voturi, tratatul de la Maastricht.
Pentru a ridica blocajul, ce ameninţa intrarea în vigoare a tratatului fondator al Uniunii Europene, Copenhaga a obţinut o serie de derogări, denumite ‘opt outs’ (opţiune de retragere) în jargonul european, şi ţara a votat în cele din urmă ‘da’ la un nou scrutin un an mai târziu.
De atunci, Danemarca a rămas în afara zonei euro (respinsă prin referendum în 2000), precum şi a politicii europene în materie de afaceri interne şi justiţie (prin referendumul din 2015) şi de apărare.
În baza acestei derogări, Danemarca, membru fondator al NATO, nu a participat la nicio misiune militară a UE.
Adina Silav
SURSA FOTO: Profimedia Images