-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:11
No menu items!

Dan Voiculescu poate fi eliberat

spot_img

Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au admis, joi, cererea de eliberare condiționată formulată de Dan Voiculescu.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în trei zile de la comunicare.

Comisia de specialitate de la nivelul penitenciarului Rahova a dat aviz negativ solicitării lui Dan Voiculescu de eliberare condiţionată, însă, chiar şi în aceste condiţii, fostul senator s-a adresat judecătorilor. În susţinerea cererii, avocatul acestuia a susţinut că nu a fost pedepsit disciplinar şi a muncit.

„Comisia spune că perioada executată efectiv, 1022 de zile, e prea scurtă. Însă din fracţia obligatorie fac parte şi zilele câştigate, adică peste 380. (…) Comisia susţine că Dan Voiculescu e în regim inchis, aşadar nu ar trebui eliberat condiţionat. Ţin să precizez că a refuzat un regim inferior din motive de siguranţă personală. Dan Voiculescu a depăşit fracţia cu aproape opt luni, zile executate şi câştigate. A avut un comportament conform, a participat la activităţi în penitenciar, are 71 de ani si suferă de mai multe afecţiuni, care se regăsesc în documentele depuse. Dan Voiculescu nu trebuie îndreptat. El are o educaţie solidă, probabil a înţeles că a încălcat legea”, a susţinut avocatul în sala de judecată, potrivit Mediafax.

În replică, procurorul DNA a susţinut că fără publicarea unor cărţi nu ar fi îndeplinit fracţia de o treime din pedeapsă, condiţie necesară pentru formularea unei cereri de eliberare, acesta precizând că instanţa trebuie să aibă în vedere împrejurările în care au fost realizate lucrările.

„Petentul condamnat a fost disciplinat, a fost recompensat, însă nu e suficient pentru a fi eliberat condiţionat. Instanţa trebuie să îşi creeze convingerea că a fost reeducat. A fost condamnat pentru o infracţiune cu intenţie. A câştigat 57 de zile din muncă, dar 330 de zile din cărţile scrise. Lucrările au fost realizate cu scopul vădit de a induce în eroare comisia şi instanţă. Nu există nicio dovadă că lucrările au fost scrise în penitenciar. Unul dintre manuscrise are 20 de pagini, în timp ce varianta tehnoredactată are 40 de pagini. A fost o modalitate vicleană şi facilă de a ieşi mai repede din penitenciar. Este un profitor al prevederilor legale. A fost obligat la plata a 60 de milioane de euro, prejudiciu care încă nu a fost plătit. Nu au fost achitate nici măcar cheltuielile de judecată. Persoana nu a finalizat niciunul dintre cele 17 programe la care s-a înscris în penitenciar. Fie nu a avut prezenţă, fie nu a obţinut calificativ”, a spus procurorul de şedinţă al DNA.

La începutul anului, instanţa a respins prima cerere făcută de Voiculescu, aceasta fiind a doua solicitare.

Dan Voiculescu este încarcerat, după ce a fost condamnat în 2014 la zece ani de închisoare pentru spălare de bani.

Voiculescu a fost condamnat, pe 8 august 2014, la zece ani de închisoare de un complet al Curții de Apel București, format din judecătorii Camelia Bogdan, exclusă, între timp, din magistratură, și Mihai Alexandru Mihalcea.

În același dosar au mai fost decise următoarele pedepse:

  • Fostul șef al ADS, Cornel Popa – 8 ani de închisoare.
  • Profesorul Gheorghe Mencinicopschi – 8 ani de închisoare.
  • Cătălin Sandu – 6 ani.
  • Sorin Pantiș – 7 ani.
  • Vlad Săvulescu – 6 ani.
  • Gheorghe Sin – 4 ani cu suspendare și 6 ani termen de supraveghere.
  • Constantin Baciu – 4 ani cu suspendare.
  • Alexandru Petre – 3 ani cu suspendare.
  • Grigore Marinescu – 3 ani cu suspendare.
  • Flavius Pop – 5 ani de închisoare cu executare.
  • Vica Ene – 3 ani cu suspendare.

În plus, judecătorii au dispus confiscarea unor bunuri imobile: teren de 29.000 de metri pătrați, situat pe strada Gârlei, din sectorul 1 al Capitalei (zona Băneasa) și construcțiile de pe acest teren, care vor trece în patrimoniul statului; un teren în suprafață de 4.000 de metri pătrați pe aceeași stradă și imobilul construit pe acesta. În plus, instanța a dispus confiscarea sediului Antena 1, situat pe Șoseaua București – Ploiești, nr.25-27.

Mai mult, instanța a decis confiscarea a câte 2.984.000 de lei de la fiicele lui Dan Voiculescu, reprezentând contravaloarea acțiunilor donate de președintele PC acestora.

De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea a 3.500.000 de dolari de la Dan Voiculescu, reprezentând contravaloarea chiriei încasate de acesta de la Romtelecom. Mai mult, instanța a dispus și confiscarea, de la Corina și de la Camelia Voiculescu, a sumelor încasate în calitate de acționari la Grivco drept chirie de la Romtelecom.

Totodată, magistraţii CAB au decis să-i confişte lui Dan Voiculescu şi penthouse-ul din Şoseaua Kisseleff şi au pus sechestru pe mai multe imobile şi conturi bancare ale acestuia.

De asemenea, judecătorii au pus sechestru asigurător pe mai multe imobile apaţinând celorlalţi inculpaţi.

VEZI AICI MINUTA SENTINȚEI CURȚII DE APEL BUCUREȘTI

Dosarul privind privatizarea ICA este judecat din 1 iulie de completul format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea de la CAB, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

Pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat atunci că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare.

Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

R.D.