Voiculescu era acționar majoritar la ICA înainte de majorarea de capital
Procurorii DNA susțin, în rechizitoriul dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, că spălarea de bani s-a făcut prin majorarea de capital și cesiunea de acțiuni, dar ignoră faptul că, înainte de acestea, Dan Voiculescu era deja acționar majoritar la ICA.
Cu toate acestea, procurorii nu țin cont de câteva aspecte în această situație. Compania GRIVCO era deținută, înaintea majorării capitalului și a cesiunii acțiunilor, de Dan Voiculescu în proporție de 90%, iar GRIVCO a devenit, după privatizare, acționar 100% în ICA. După majorările de capital, el avea 92% din acțiunile ICA. Argumentele procurorilor sunt lovite de nulitate atâta vreme cât, prin GRIVCO, Dan Voiculescu era singurul acționar, cu 100%, în ICA. În plus, acțiunile au fost cesionate prin donație, nu prin vânzare, astfel încât să se ascundă proveniența unor bani.
Aceste aspecte foarte importante au fost, de altfel, explicate de Dan Voiculescu în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București, în ultimul său cuvânt.
Am demonstrat că banii erau legali. Procurorii au spus că eu, prin majorări, am vrut să iau 90% din ICA. Prin GRIVCO, aveam 100%. Care ar fi fost sensul să spăl bani când eu aveam 100%?
În ce priveşte acuzaţia de spălare de bani, aceste metode sunt străine de mine. GRIVCO nu avea bani să investească în ICA. De aceea a luat de la mine. Sunt acuzat că am primit acţiuni pentru împrumutul acordat, dar acesta nu putea fi pomană, donaţie. Neputând să îmi dea banii înapoi, am scris în contract să primesc acţiuniDan Voiculescu
Andrei Tudor