7.6 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024 - 0:01
No menu items!

Dan Voiculescu așteaptă joi sentința în dosarul „ICA”

spot_img

Dan Voiculescu, la Tribunalul Bucureşti pentru un nou termen în Dosarul ICA

Tribunalul Bucureşti ar urma să dea joi sentinţa în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu şi alte 12 persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Decizia Tribunalului nu este definitivă.

Magistrații Tribunalului București au finalizat pe 29 august dezbaterile în dosarul privind privatizarea ICA şi au anunţat că sentinţa va fi pronunţată pe 12 septembrie. Judecătorii au amânat atunci sentinţa pentru 26 septembrie.

La ultimul termen de judecată, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la şedinţă a arătat că toate probele din dosar dovedesc acuzaţiile aduse inculpaţilor. Prin urmare, procurorul a cerut instanţei condamnarea lui Voiculescu la o pedeapsă cu executare pentru spălare de bani, confiscarea sumelor de bani ce sunt prevăzute în rechizitoriu în cazul acestuia, precum şi restrângerea unor drepturi civile. Acesta a mai solicitat instanţei să se constate că a intervenit prescripţia specială în cazul lui Dan Voiculescu privind fapta legată de traficarea influenţei.

În cazul celorlalţi inculpaţi din dosar, procurorul a cerut să se constate că pentru unii dintre aceştia a intervenit prescripţia în cazul unor fapte de fals şi uz de fals. Procurorul a cerut ca aceştia să fie condamnaţi la pedepse cu executare pentru instigare la fals intelectual, respectiv complicitate la subevaluarea unor active de stat în procesul de privatizare.

Dan Voiculescu a arătat, în ultimul cuvânt, că în opinia sa există două nereguli în ceea ce priveşte ancheta şi acuzaţiile din acest dosar. O primă neregulă semnalată de acesta a fost aceea că, pe parcursul urmăririi penale, el nu ar fi fost chemat niciodată în faţa anchetatorilor pentru a da declaraţie, în contextul în care toate celelalte persoane ar fi fost întrebate în legătură cu persoana sa de către anchetatori.

O a doua neregulă semnalată de Voiculescu judecătorului ar fi aceea că, în opinia sa, nu există nicio probă şi niciun indiciu, direct sau indirect, care să dovedească acuzaţiile ce i se aduc, respectiv nu există martori, înregistrări telefonice sau ambientale ori documente care să dovedească acuzaţiile ce i se aduc de căte anchetatori. Dan Voiculescu a mai adăugat că procurorul de caz a folosit sintagma „telepatie” în rechizitoriu pentru a face conexiunea între el şi ceilalţi inculpaţi.

Dan Voiculescu arăta şi la termenul din 28 mai că procurorii susţin faptul că el ar fi influenţat telepatic conducerea ICA să facă ilegalităţi, precizând că în rechizitoriu apar „poveşti” fără legătură cu el.

Fondatorul Partidului Conservator spunea că „un lucru” din rechizitoriu reprezintă, pentru el, „un semn de întrebare”, şi anume acela că „singura cale” prin care el ar fi putut „influenţa membri de partid, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi pe cei din ICA era prin telepatie”.

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

R.D.