7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024 - 17:21
No menu items!

„Mi-e ruşine”. Dan Vîlceanu, urmărit penal după bătaia cu Florin Roman din Parlament. De ce nu se pune problema imunității

spot_img

Parchetul General a început urmărirea penală împotriva lui Dan Vîlceanu pentru ultraj, purtare abuzivă și tulburare a ordinii și liniștii publice după bătaia cu Florin Roman din Parlament. Procurorii precizează că nu se pune problema imunității parlamentare, deoarece faptele de care este acuzat acesta nu au fost săvârșite în legătură cu calitatea de parlamentar.

În 21 mai, Dan Vîlceanu avut o altercație cu Florin Roman, pe care l-ar fi mușcat de nas, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere de pe holurile Legislativului.

Ulterior a apărut și raportul INML, care arată că Roman a avut nevoie de cinci zile de îngrijiri medicale.

Vîlceanu a susținut însă că nu l-a agresat, iar ceea ce s-a petrecut în Parlament a fost doar „o îmbrânceală”.

Parchetul General anunță, marți, într-un comunicat oficial că, la data de 28 iunie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus prin ordonanță efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un deputat din Parlamentul României sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, purtare abuzivă și tulburare a ordinii și liniștii publice, iar în cursul zilei de astăzi, suspectului i-au fost aduse la cunoștință faptele cercetate, încadrarea juridică data acestora, precum și drepturile și obligațiile procesuale.

Totodată, astăzi a fost pusă pusă în mișcare acțiunea penală pentru infracțiunile menționate.

„Din probele administrate până în prezent, a rezultat următoarea situație de fapt:

La data de 21.05.2024, ora 11:15, în timp ce se afla în plenul Camerei Deputaților, în Palatul Parlamentului, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției de deputat, inculpatul a adresat injurii și a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, și acesta deputat în Parlamentul României, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției publice dată de mandatului constituțional de deputat al României, provocându-i acesteia leziuni traumatice, prin lovire cu corp dur și zgâriere, ce necesită pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale.

Totodată, inculpatul a adresat expresii jignitoare la adresa persoanei vătămate aducând atingeri grave demnității acesteia și a tulburat ordinea și liniștea publică prin generarea unor situații de insecuritate și de teamă”, a transmis Parchetul General.

Potrivit sursei citate, activitatea persoanei vătămate și a inculpatului, în exercitarea funcției de demnitate publică, este reglementată de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Astfel, potrivit art. 25 din Legea nr. 96/2006, deputații beneficiază de protecția autorității pe durata exercitării mandatului de parlamentar, fiind purtători ai autorități publice de stat, iar dispozițiile art. 257 C.pen. li se aplică în mod corespunzător.

„Imunitatea parlamentară este limitată la opinii politice, respectiv pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului cu privire la care deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică.

Deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, conform art. 23 din Legea nr. 96/2006, dar nu pot fi percheziționați, reținuți ori arestați preventiv sau la domiciliu fără încuviinarea Camerei din care fac parte și fără a se proceda la ascultarea lor”, a mai precizat Parchetul General.

Dan Vîlceanu: Lucrurile puteau fi rezolvate altfel

Deputatul Dan Vîlceanu a declarat, după ce pe numele său a început urmărirea penală, că l-a sunat pe colegul său şi i-a spus că îi este ruşine de incidentul acesta şi că, pentru partea sa de vină, îşi cere scuze.

”Am fost înştiinţat de această sesizare făcută de domnul Florin Roman, mi s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, şi la acest moment nu pot să dau alte detalii, privind actele de procedură. Ceea ce aş vrea să adaug este că ulterior am avut o discuţie cu Florin Roman, în care eu i-am spus că mie mi-e ruşine de eveniment şi de incidentul acesta şi că, cel puţin pentru partea mea de vină, îmi cer scuze şi sper că vom ajunge la o discuţie faţă în faţă, ca doi colegi”, a declarat Dan Vîlceanu pentru News.ro.

”Nu vreau să rămân cu relaţii de adversitate, din cauza politicii”, a mai afirmat parlamentarul.

Dan Vîlceanu a precizat că este neplăcut că s-a ajuns la o chestiune de genul ăsta.

”Din punctul meu de vedere, lucrurile puteau fi rezolvate altfel, ca între doi colegi care se cunosc foarte bine şi care îşi cunosc familiile”, a completat Vîlceanu.

Luat de gât, în Parlament

Un alt episod șocant a avut în Parlamentul României la începutul anului 2022. Ministrul Energiei de atunci, Virgil Popescu, a fost agresat de liderul AUR, George Simion.

Simion a urcat la tribuna plenului Camerei, în timp ce Virgil Popescu îşi susţinea discursul la moţiunea simplă împotriva sa şi l-a luat de gât pe demnitar. Asta, după ce Simion i-a strigat, inițial, din sală lui Virgil Popescu că este „un hoţ”.

Virgil Popescu a fost audiat ulterior de procurori, în dosarul deschis in rem, după incident, în care faptele erau de ultraj şi tulburare a liniştii publice.

Însă, după trei plângeri care au ajuns pe masa procurorilor, nu s-a luat nicio măsură în acest caz de o agresivitate fără precedent până atunci în ședința de plen a Camerei Deputaților.

                                                                                                   Adina Bucur