3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 14:36
No menu items!

Dan Radu Rușanu a stat trei luni în arest și a fost achitat în dosarul „Carpatica-ASF”

spot_img

Fostul șef al Autorității pentru Supraveghere Financiară, Dan Radu Rușanu, a fost achitat, marți, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată alături de patronul Carpatica Asig, Ilie Carabulea, și soția fostului ministru al finanțelor, Daniel Chițoiu.

Patronul Carpatica Asig, Ilie Carabulea, a fost condamnat, în acest dosar, la șase ani și șase luni de închisoare cu executare, iar soția fostului ministru, Laura Chițoiu, la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ilie Carabulea a fost trimis în judecată în aprilie 2014, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență, dare de mită, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la uz de fals. Alături de Dan Radu Rușanu și Laura Chițoiu, au mai fost trimiși în judecată de DNA fostul director al Direcției Avizări din ASF, Marian Mîrzac, fostul membru neexecutiv al conducerii ASF, Radu Mustățea.

Dan Radu Rușanu a fost reținut de procurorii DNA și, ulterior, arestat timp de trei luni și jumătate, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, influenţarea declaraţiilor, favorizarea făptuitorului și folosirea influenţei.

Potrivit DNA, în anul 2012, Carpatica Asig, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora, cel mai mare procent îl aveau asigurările tip R.C.A., avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro. Începând cu mai 2013, Carabulea, împreună cu Mustăţea și Mîrzac au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.

Ilie Carabulea (persoana care deține indirect și controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Marian Mîrzac (care a ocupat această funcţie la S.C. CARPATICA ASIG S.A în perioada 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea A.S.F. Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii A.S.F., ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac a făcut demersuri pentru a asigura protecţia Carpatica Asig și pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piața asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor.

Ca intermediar în relaţia dintre Carabulea şi Mîrzac a fost desemnat Radu Mustăţea, membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica, având rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac Marian, precum și informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă.

Gruparea respectivă ar fi fost sprijinită, potrivit procurorilor, de Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, precum şi de alte persoane din conducerea ASF, respectiv Georgel Călin, Laura Chiţoiu, Corneliu Moldoveanu și Dan Odobescu.

Constituirea grupului infracţional organizat şi funcţionarea lui s-a făcut, în timp, fiecare membru având atribuţii specifice, bine determinate şi specializate, în raport de problemele financiare întâmpinare de Carpatica Asig. Astfel, Marian Mîrzac şi, ulterior, Ina-Ana Crudu, au fost propuşi şi numiţi directori generali la Carpatica Asig, urmărindu-se în acest scop mărirea libertăţii de mişcare a lui Mustăţea, prin înlăturarea, din conducerea societăţii de asigurări a altor persoane care nu erau dispuse să adere la practicile infracţionale.

Andrei Tudor