“Sforarul” PSD Viorel Hrebenciuc face din nou presiuni asupra lui Victor Ponta pentru a pune mâna pe Ministerul de Interne. În tandem cu Marian Vanghelie și Cătălin Voicu, Hrebenciuc vrea să-și impună omul de casă, pe Dan Nica, în fotoliul de ministru.
Surse social-democrate susțin că Viorel Hrebenciuc luptă cu toate armele pentru a-l convinge pe Ponta să-l ungă din nou ministru al Internelor pe Dan Nica.
Hrebenciuc, Voicu și Vanghelie – avertizează sursele citate – speră să facă aceleași jocuri ca și în 2009, când l-au convins pe Mircea Geoană să îndepărteze doi miniștri incomozi, pe Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, pentru a-l numi pe Nica ministru. Acesta le-a instalat apoi oamenii în funcții-cheie la poliție și la Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (fostul “Doi ș’un sfert” – serviciul secret al Internelor).
Mandatul lui Nica la Interne în 2009 a fost însă unul dezastruos nu doar pentru instituție, unde profesioniștii au fost înlocuiți cu protectorii grupului Hrebenciuc – Vanghelie – Voicu, ci și pentru imaginea PSD, șifonată serios chiar în campania pentru prezidențiale.
Nica, ministrul din “afacerea Ericsson”
O eventuală nominalizare a lui Dan Nica în noul Guvern Ponta ar fi o lovitură negativă de imagine pentru noul Cabinet, cu atât mai mult cu cât numele lui Nica a fost legat, cu doar o lună în urmă, de scandalul “Ericsson”.
Jurnaliștii Rise Project arătau că Thomas Lundin – fostul manager al Ericsson România – susține în documentele depuse pe rolul Curții de Arbitraj din Suedia că i-ar fi plătit sume importante de bani lui Dan Nica pentru ca acesta “să apere interesele companiei L.M. Ericsson”.
Plățile neoficiale dezvăluite de Lundin ar fi fost acordate la începutul anilor 2000. Atunci, ca și acum, Dan Nica era ministrul Comunicațiilor – ocupând această funcție în perioada 2000-2004.
Corporația Ericsson a obținut de la guvernul român, în iulie 2003, un contract în valoare de 40 de milioane de dolari pentru “realizarea sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112”. Contractul cu holdingul suedez s-a parafat fără licitație, autoritățile române invocând, la acea vreme, “regimul de urgență”.
Ca să arate că nu și-a însușit personal milioane de dolari din banii corporației suedeze, Thomas Lundin, fostul manager Ericsson România, susține că a plătit politicieni români.
Lundin este acuzat de Ericsson că ar fi deturnat peste 7 milioane de dolari în perioada în care a condus subsidiara din România a grupului suedez.
Raluca Dan